1 0
Read Time5 Minute, 12 Second

2017 was een veelbewogen jaar. Het jaar dat een van de grootste politieke partijen een aanvraag indiende op grond van de conceptwet voltooid leven. Dat er voor het eerst in de geschiedenis een piano werd neergezet in het kantoor van een Tweede Kamerlid en zo gebeurden er wel meer vreemde dingen “voor het eerst“.  Dat er eigenlijk niemand echt de verkiezingen heeft gewonnen en we in een voortzetting van het beleid van Kabinet Rutte I en II zitten. Tegelijkertijd kwam het zoveelste integriteitsschandaal bovendrijven bij de VVD. Deze keer bij de absolute top. Later dit jaar bleek dat schenkingen van vastgoed aan politici niet in het Geschenkenregister aangegeven hoeven te worden.

Bovendien gingen zeikmensen zeiken dit jaar. Heel veel #ophef over vaak niets. Wat ons opviel is het gezeik over:
– Donald Trump
– Een roze gekleurd hoekje op het internet
– Jongens die nog steeds jongens mogen zijn
– Donald Trump
– Een islamiserende, omvolkende klassenfoto
– Een standbeeld in een dorp met 50 duizend inwoners in een voormalig Britse kolonie
– Nobelprijzen, wanneer die aan witte mannen worden uitgereikt.
– Donald Trump
– Nogmaals witte mannen, en die vervelende wetenschappelijke tradities van objectiviteit en waarheidsvinding die ze hebben bedacht om gemarginaliseerde groepen te onderdrukken.
– En natuurlijk Donald Trump

Na de verschillende voedselschandalen  op het randje te hebben overleefd was het dit jaar weer traditiegetrouw raak met pro- en anti-Zwarte Piet fundamentalisme. Werd het kabinet de facto bedankt door burgers voor een sleepnet door met succes een referendum aan te vragen. Waarna politici op voorhand aangaven: leuk dat referendum maar we doen toch waar we zelf zin in hebben. En gaf de regering -inclusief de partij die zijn hele bestaansrecht hieraan ontleent- zichzelf een aardig presentje met kerst door maar een dikke Donner gekleurde streep te trekken door de hele Wet Raadgevend Referendum en de intrekking van deze wet niet referendabel te maken. En zakte Arend Jan Boekestijn, een historicus met een ego ter grootte van Jupiter (de planeet, niet de god) live door het ijs (waarvoor dank, Jack).

Maar er was ook goed nieuws. Nieuws zoals de totale vernietiging van een haatkalifaat, met dank vooral aan Poetin en Koerdvrouwen. Werd het voor Amerikanen duidelijk dat (echt) iedereen President van hun land kan worden. Waarop heel veel mensen wereldwijd heel erg boos werden en niet begrepen dat men vooral niet zat te wachten op Hillary. *Elizabeth Warren vs Kanye 2020*

Dit jaar werden we ook weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat, net zoals de politiek, het hele medialandschap gepolariseerd is door voor- en tegenstanders die teren op elkanders haat. Dit wordt versterkt omdat slechts een tweetal bedrijven, na de overname van TMG door het Mediahuis, een marktaandeel hebben van respectievelijk 87 en 93% van alle lokale en nationale media. De vraag wat de ACM aan het doen was toen er goedkeuring voor deze overname werd gegeven ontgaat ons een klein beetje. Desalniettemin: goede vraag.

Een klein blogje ontstond in juni dat moedig weerstand ging bieden tegen de nepnieuwslegioenen, bullshitcohorten en faalbrigades van de gevestigde media en het, in tegenstelling tot het mediacircus van columnisten en opiniemakers, eens met context, inhoud en doordachte, maar ongezouten meningen wilde proberen. Dit blogje had de ambitie om the voice of reason te zijn en de wereld te veranderen. #grootblijvendenken Zo biedt het een ieder de mogelijkheid om zijn eigen blog in te dienen, mee te delen in de opbrengsten en een breder publiek te bereiken.

Op 31 december ga je terugblikken. Dat werkt het beste met lijstjes en zo ook onze lijstjes. Iets anders dan dat je doorgaans gewend bent. Bij deze:

Top 10 Leukste dingen van 2017
1. Saltmines (uiteraard)
2. De Oranje Leeuwinnen
3. Geza Hegedüs, kortst dienende PVV-politicus ooit
4. De slag bij Joure, en de overwinning van Jenny d’Arc
5. ISIS is nu WASWAS
6. Trump heeft nog niemand de oorlog verklaard
7. Seksrobots (prostitutieprijzen gaan omlaag)
8. Nederland staat nog niet onderwater, de ijskappen liggen er nog
9. Geert Wilders heeft twee poesjes. Net als de profeet Mohammed.
10. Het is afgelopen met dit kudtjaar

Top 10 Stomste Dingen van 2017
1. Saltmines (uiteraard)
2. Pussy hats, #MeToo & overig gendergemekker
3. Russische hackers, nepnieuws en Kajsa Ollongren
4. Feyenoord is landskampioen
5. De hotdogbol
6. Dat het zo lang duurde een kabinet te vormen
7. Dat dat uiteindelijk ook gelukt is
8. Erdogan
9. Gordon is niet getrouwd
10. Witte onderbroek

Top 10 Dingen die we in 2018 niet meer hoeven
1. Peter R. de Vries
2. Dit kabinet
3. De NPO
4. Managers die managers managen
5. Omvolking, islamisering, salafisme en Aboutaleb
6. Anonieme, laffe trollaccounts op Twitter (op verzoek van Russells Teapot)
7. Het WK in Rusland (en horen we hier op de redactie: Qatar)
8. Politieke partijen met Jan Dijkgraaf als lijsttrekker
9. GroenLinks meetups met de Jessias (Miss GeenStijl 2017)
10. Frans Timmermans & de rest van de EU

Top 10 Dingen die we iedereen toewensen in 2018
1. Een appartement in Scheveningen
2. Vrijheid van meningsuiting. Ook als dat feministen boos maakt.
3. Democratische inspraak
4. Een salaris in guldens, zo hoog als dat van Giel Beelen
5. Zwarte Piet in de kleuren licht en donker zwart
6. Pieter Omtzigt terug op het MH17-dossier
7. Ergernis, onrust en gekwetste gevoelens om tegengestelde meningen (wordt je uiteindelijk volwassen van)
8. Minder files en normaal bevolkte treinen die gewoon op tijd rijden
9. Een elfstedentocht
10. Na afschaffing dividendbelasting ook afschaffing van de loonbelasting

We willen ook gebruik maken van de mogelijkheid om jou als lezer te danken. Onderaan de streep doen we het voor jou. Rijk worden we  hier  toch niet mee, toch hopen we dat je dit hoekje ook komend jaar af en toe aan doet. Wij wensen je tenslotte veel wijsheid toe in het nieuwe jaar. Dat je 2018 ingaat en open staat voor andere ideeën en dat kritiek altijd moet kunnen, ook als je het niet leuk vindt of het niet uit komt. Dat je je buren wat vaker ziet of zelfs een kop koffie of een biertje met elkaar drinkt. Maar bovenal wensen we je een beter jaar toe dan 2017 was.

Dank en nog veel plezier vandaag en vanavond,

Russell’s Teapot, Mischa van Geelen, Dan Einhorn, Jack en Ahmed

#noregrets

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”