0 0
Read Time3 Minute, 48 Second

Trump is precies wat we nodig hebben, juist nu. Verdeeldheid alom in de wereld. Een clash van ideologieën versus gezond verstand. Extremisten die het steeds meer in het openbaar tegen elkaar opnemen. Op het internet, op straat en op tv- en radioprogramma’s. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er weer een extremist zijn ideeën mag ventileren voordat een tegenstander die net zo erg blijkt te zijn het podium krijgt.

Zelfs al zou je niet willen bemoeien met hun, vaak, krankzinnige opvattingen ontkom je er niet aan om op een bepaald moment, al is het gedeeltelijk, een kant te kiezen. Door de millimeter verslaggeving van de grotere mediabedrijven worden op dit moment keiharde knaken verdiend aan deze wereldoorlog van ideologieën. In de slipstream van deze mediabedrijven volgen de vele opiniemakers die haast zij aan zij lijken te staan met één van de “warring parties“. En deze laatsten voelen zich weer gesterkt door de vele social media anoniempjes die elke vorm van kritiek of onwelgevallige mening bedelven onder kubieke meters haat, bedreigingen en de meest stupide opmerkingen.

Wie op social media zit moet erkennen dat we niet meer leven in een wereld van redelijkheid. Redelijkheid is nu eenmaal niet sexy. Nuchter nadenken, conclusies trekken en deze bediscussiëren en van elkaar leren. Met als doel om gezamenlijk te zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dit is voor velen lang niet zo leuk als hersenloos op elkaar figuurlijk in te slaan. Het bloed onder de nagels vandaan halen van je gesprekspartner is een sport geworden. Het gaat niet om gelijk of ongelijk, het gaat erom dat je je tegenstander zover weet te krijgen dat deze gewoonweg stopt met praten. Dat is pas een overwinning.

Wat heeft dit met Trump te maken? Heel simpel. Er is in de wereld geen beter voorbeeld dat problemen niet met racisme, discriminatie, brute force of populistische beloftes kunnen worden opgelost. Dat zelfs de meest machtige man op aarde, met een meerderheid van zijn partij in allebei de kamers, niet in staat blijkt te zijn om de kleinste problemen op te lossen.

Veel partijen roepen om dat we een sterke leider nodig hebben. Wat zij hieronder verstaan is vooral daadkracht. Het kunnen nemen van besluiten en daarachter staan. Zij zien niet in dat deze eigenschap slechts een beperkt onderdeel is wat een sterk leider maakt. Dit is ook iemand die politieke en maatschappelijke consensus kan organiseren om problemen aan te pakken. Een sterk leider weet dat hij altijd afhankelijk zal zijn van zijn mede- en tegenstanders. Maar ook iemand die zijn hoofd koel en het team bij elkaar houdt. Niet bang is om zijn macht te delen om er zo voor te zorgen dat er meer leiders en dus ook meer medestanders ontstaan. Waarbij het belangrijkste punt verantwoordelijkheid is. Iemand die kan toegeven dat hij of zij een fout heeft begaan en niet bang is voor imagoschade.

Trump heeft keer op keer op keer bewezen dat hij al deze kwaliteiten niet bezit. Ik geloof erin om iemand áltijd een kans te geven. Er is echter geen week geweest waar ik niet met verbazing heb kennisgenomen van een uitspraak of tweet van de leider van het vrije westen.

Dit is ook kenmerkend voor het politieke landschap in Europa en bij ons. Partijen die, veelal met succes, de tactieken gebruiken van Trump. Slim gebruik maken van steekwoorden om een snaar te raken bij potentiële followers. Spreek je ze erop aan? Dan gaat men niet in de verdediging maar frontaal in de aanval richting de persoon waar een opmerking vandaan komt. Gevolg: je hoeft nooit meer terug te komen op de in het verleden gemaakte fouten. En de huidige realiteit is altijd de schuld van iemand anders. Als je zelf vindt dat jouw partij het gevolg is van de maatschappelijke problemen ,dan vraag ik me af wat je zelf hebt toe te voegen en wat jouw belang is bij het in stand houden of verergeren van juist die problemen. Dat laatste klinkt heftig maar als we feitelijk gaan kijken naar bijvoorbeeld de PVV, welke fundamenteel tegen de Islam is, is er sinds haar oprichting en naar jouw gevoel juist meer of minder Islam? Meer of minder immigratie? Meer of minder terrorisme? Als je één van deze vragen met ja beantwoordt, wat is er dan na bijna 20 jaar PVV feitelijk bereikt? In één woord: haat. Meer en meer haat. En juist daarom ben ik blij met Trump, want iedereen ziet nu dat dit niet de oplossing is.

Wat Jim Jefferies hieronder zegt staat als een huis.

https://www.youtube.com/watch?v=_GxQR6ssap4Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”