1 0
Read Time2 Minute, 29 Second

De Islam“. Een religie waar moslims en vooral ook PVV-gekleurde mensen heel veel van af weten. Totaal verschillende stromingen en culturen worden gemakshalve een uniforme ideologie aangemeten en in een zelfde hokje gepast gelabeld, de Islam.

Dit is niet alleen een grove oversimplificatie maar ook ronduit dom en gevaarlijk. Door zo te handelen is er geen onderscheid meer mogelijk tussen de extremist en de gewone man of vrouw. Onbewust maak je op deze wijze een, relatief, hele kleine groep heel machtig. Hierdoor krijgen de uitwassen die het meest walgelijk handelen niet alleen alle aandacht, waar ze anders gemarginaliseerd zouden worden. Maar ook de overgrote meerderheid van moslims wereldwijd die daar niets mee te maken heeft wordt verantwoordelijk gehouden. Dat willen we, hoop ik allemaal, niet en daarom ga ik proberen het e.e.a. zo simpel mogelijk uit te leggen.

Om te beginnen “de Islam” bestaat niet. Althans het bestaat net zo min als “het Christendom“. Een gereformeerde en een katholiek, bijvoorbeeld, hebben veel overeenkomsten maar, zijn niet over één kam te scheren. Dat geldt net zo voor de Islam.

Deze religie is opgedeeld, net als het Christendom, in talloze verschillende stromingen. De 2 grootste hoofdgroepen zijn de Soennieten en de Sjiieten. Dit is ook het punt waar het vaak fout gaat bij gebruik van “de Islam”. De Soennieten, de grootste groep, is ook weer opgedeeld in 5 hoofdstromingen. Deze 5 hoofdstromingen zijn zelf ook weer verder opgedeeld in onmetelijke hoeveelheid verschillende substromingen, net als bij het Christendom, waaronder ook extremistische. Deze extremisten zijn ook juridisch gedefinieerd. Ongeacht het gebruik van geweld of niet, is een extremist iemand die tegen democratie, de rechtstaat, individuele vrijheden en wederzijds respect en tolerantie van andere religies en overtuigingen is. Naar mijn mening dekt dit ook de lading om extremisten succesvol te kunnen vervolgen voordat zij gewelddadig worden.

islam

Wat al deze stromingen wel met elkaar gemeen hebben is de “Iman“. Dit zijn de zuilen, het fundament van de Islam zo je wil. Dus om jezelf moslim te noemen moet je geloven in:

de eenheid van God (tawhid)
de engelen
de geopenbaarde Boeken (Rollen van AbrahamThora, Psalmen, Evangelie en de Koran)
de profeten en de boodschappers
de Wederopstanding en de Laatste Dag
de Goddelijke voorzienigheid.

Zaken die er niet zijn:

Er is geen centrale religieuze autoriteit
Er is geen centrale rechtspraak
Er is geen enkelesharia
Er is geen enkele ideologie

De volgende keer dat iemand zegt dat de Islam geen religie maar ideologie is kun je hem of haar direct uitleggen waarom dat niet klopt. Net als wanneer iemand zegt dat ze de sharia in willen voeren je dat kunt beantwoorden met:”welke sharia bedoel je?” Of: “Volgens mij is sharia een plichtenleer en geen rechtssysteem”.

Zo hoop ik bij te dragen om uiteindelijk te kunnen focussen op juist de kleine groepen die alleen maar ellende veroorzaken voor jou, mij en onze vrije democratische samenleving.

SaveSaveVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”