0 1
Read Time4 Minute, 27 Second

Foto: President Donald Trump, na de gewraakte wasbeurt

Disclaimer: Dit is een satirisch artikel. Alles is geheel verzonnen, nepnieuws dus, inclusief alle citaten van bestaande mensen. Geïnspireerd door en parodie van deze ophef, die helaas bloedserieus en niet satirisch bedoeld is.

Washington DC, Verenigde Staten – De Amerikaanse President Donald Trump heeft in binnen- en buitenland beroering veroorzaakt toen hij deze ochtend, na een ontbijt op het Witte Huis met enkele gasten, voor het wassen van zijn handen maar liefst drie maal de spuitdop van de zeepdispenser indrukte.

Hierdoor kwam President Trump nog zwaarder onder vuur te liggen, nadat hij eerder deze week al voor gefronste wenkbrauwen zorgde door een flesje water open te draaien tijdens een toespraak, waarbij hij de dop tegen de klok in draaide om het flesje open te krijgen, een voor de President pijnlijke parallel, zo constateerden vele gerenommeerde nieuwsorganisaties, met de wijze waarop zijn regering de klok in Amerika terugdraait naar de jaren ‘50.

 

Foto: Anonieme bronnen hebben aan onderzoeksjournalisten van The Washington Post bevestigd dat het om deze dispenser van het bedrijf Industrial Rewind gaat. Onbevestigde geruchten over banden van dit bedrijf met de Russische overheid worden nog onderzocht.

“Ik vrees nog meer voor de toekomst dan ik al deed”

Voor de President werd de beeldvorming nog problematischer nadat milieugroeperingen erop wezen dat meerdere ingredienten van deze zeep restproducten zijn van olieraffinaderijen. “Zo verspilt een President een product dat door één van de meest klimaatonvriendelijke industrieën op aarde wordt geproduceerd,” merkte senator Chuck Schumer (Democraten, New York) op. “Hoe kun je aan je kinderen uitleggen rekening te houden met het klimaat, als ze op TV hun President op deze achteloze wijze zien omgaan met zeep?”

Rachel Maddow, presentatrice van The Rachel Maddow Show op MSNBC, sluit zich hierbij aan. “Mijn tweejarige peuter zei onlangs: ‘mama, waarom willen de Republikeinen niet CO2-neutraler leven, gezien de talloze wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat de aarde vijf graden zal opwarmen als we niet nu ingrijpen? Dat is toch helemaal niet verstandig?’ Ik wist niet wat ik moest zeggen tegen dit onschuldige kind. En toen ik de President, toch iemand met een voorbeeldfunctie, deze ochtend op zo’n wijze een bepaald niet CO2-neutraal product door de gootsteen zag spoelen, vrees ik nog meer voor de toekomst dan ik al deed.”

Wit, mannelijk privilege

“Onwillekeurig denk je terug aan President Obama,” zo stelt senator Kamala Harris (Democraten, Californië). “Die nam altijd heel beschaafd twee spuitjes zeep. En zoals bekend heeft President Trump bepaald geen grote handen, dus waar zijn die drie voor nodig? Het is een onverdedigbare spilzucht die weergeeft dat we hier te maken hebben met een man die zijn hele leven al gewend is meer op te eisen dan waar hij recht op heeft en dat ook gewoon elke keer krijgt. Een uitdrukking van wit, mannelijk privilege dus, een realiteit waardoor heel veel vrouwen en minderheden nog steeds elke dag worden gemarginaliseerd. Dit legt hij aan de dag met een onverschilligheid die helaas kenmerkend is voor de regering van Trump, die op geen enkele manier rekening heeft gehouden met de boodschap die dit naar deze groepen uitzendt.”

“Inmiddels kijk je hier als Amerikaan al bijna niet meer van op,” zegt Brian Stelter, anchorman bij CNN. “Dat geeft wel aan hoe normaal dit soort dingen geworden zijn onder deze President. We wachten nog op een reactie van Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, maar we vrezen dat deze President dit niet belangrijk genoeg acht om nader toe te lichten, terwijl het Amerikaanse volk uitleg eist. Gelukkig zijn wij als media er nog om licht te schijnen op plaatsen die deze President liever donker wil houden.”

“Het kan altijd gekker met deze man”

Erik Mouthaan, correspondent van RTL Nieuws in New York, ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan: “Hier heerst inmiddels een soort fatalisme. Na die beschamende vertoning in Japan, toen President Trump een halve bak visvoer in een aquarium dumpte, waren er misschien nog enkelingen die deze man nog een kans wilden geven, maar na deze beelden van die handen met al die zeep erop? Ik verwacht echt niet meer dat dit nog gaat veranderen, dit is het nieuwe normaal.”

“Je gaat er onwillekeurig over nadenken wat er zou kunnen gebeuren als deze President Nederland zou bezoeken,” vervolgt Mouthaan. “Niets is meer ondenkbaar. Hij zou zomaar zijn autoraam kunnen openen terwijl de airco draait. Twee bitterballen tegelijk van een schaal kunnen pakken. Stil kunnen gaan staan op een roltrap. De naam van Minister Grapperhaus verkeerd kunnen uitspreken. Ik heb inmiddels geleerd dat het altijd gekker kan met deze man.”

Alexander Pechtold, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66, zegt ook de positieve kant te willen zien. “Hoe verontrustend deze beelden van de machtigste man op aarde ook zijn, de aanhangers van Wilders en Baudet zien dit ook gebeuren, die zullen zichzelf wellicht steeds meer achter de oren gaan krabben nu deze President steeds verder ontspoort. Dit kan deze mensen aan het denken zetten en bewust maken waar populisme toe kan leiden.”

We hebben voor dit artikel geprobeerd om aan mensen die in 2016 op Trump hebben gestemd te vragen of dit nieuwe dieptepunt hen van mening heeft doen veranderen, maar geen van hen was beschikbaar om onze correspondent te woord te staan, omdat ze sinds enkele maanden vrijwel allemaal weer aan het werk zijn.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme