0 1
Read Time1 Minute, 29 Second

De man die de politiek in de Verenigde Staten voor goed zou veranderen. De man die overal waar hij kwam “Make America Great Again” riep. Die keihard zou op treden en het moeras dat Washington D.C. heet zou droogleggen. De hoop van de tegenstanders van de status quo politiek. #LockHerUp

We zijn nu nog geen half jaar in het 45ste presidentschap en alle hoop lijkt, en is naar mijn mening, verloren. Het is nu wachten tot de 46ste president (Mike Pence) wordt geïnstalleerd. Een man zo extreem religieus die zelfs te extreem zou worden bevonden door onze eigen SGP, verwacht ik.

Maar wat voor schade berokkent deze brokkenpiloot voordat het zo ver is. In ieder geval niet het klimaatakkoord. De wereld, op Russia na, zit nu wel dankzij deze Trump op één lijn en de doelstellingen van Parijs zijn nogmaals onderstreept. De anti-moslim travelban? Nou die heeft Trump zelf op voorhand al gesaboteerd. En dan nog Obamacare… Het is wachten op 24mln Trumpistanen, exclusief betrokken familie en vrienden, die straks zonder gezondheidszorg zitten. Maar het ligt er wel. En het is dan ook een kwestie van het opnieuw inbrengen, stemmen en toepassen van de wet.

Nee, de blijvende schade in mijn ogen is die aan elk nieuw democratisch initiatief dat ontstaat in een vrije samenleving als de onze . Elke politieke outsider zal een manier moeten vinden om met het label Trump te dealen. Dit label behoorde tot voor kort aan Nigel Farage die na Brexit bedankte om verantwoordelijkheid te nemen en opstapte als leider van UKIP. Elke gevestigde pluche partij heeft nu voldoende ammunitie om potentiële zwevende kiezers goed angstig te maken. En dat door alleen Trump te associeren met een nieuw initiatief of partij dat de eigen macht bedreigt.

Dat is pas schade.

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”