1 0
Read Time3 Minute, 26 Second

De Partij van de Arbeid had de kans om écht te veranderen dit jaar. Terug te keren naar de sociaal democratische waarden waar zij lange tijd geleden voor stond. De verkiezingen van het afgelopen jaar voor een nieuwe voorzitter zijn echter uitgelopen op handhaving van de status quo.

Nelleke Vedelaar die niet meer verkozen mocht worden en wethouder was moest toch echt wel een baan hebben. Daarom was zij voor de partijtop dé persoon op wiens lijf het voorzitterschap was geschreven. Los daarvan wilde niemand de verantwoordelijkheid nemen van de diep in het paarse pluche gevestigde prominenten en zich potentieel te slachtofferen als kapitein van een zinkend schip.

Menig met ‘meel in de mond‘ pratende PvdA hotemetoot (politicus of bestuurder) is voorlopig veilig. Het schip is zinkende en zolang het zinkt speelt de muziek nog.

Dat even als introductie voor wat er nog gaat komen.

Op dit moment is de paniek uitgebroken binnen de partij. Jan Hoedeman van het AD.nl schrijft op 30 december het volgende:

Het partijbestuur voelt zich al vijf jaar gekneveld omdat de PvdA regeringspartij was. Het sentiment in de partijgelederen is nu dat het afgelopen moet zijn. De negenkoppige Tweede Kamerfractie lijkt zich neer te leggen bij de eis van het partijbestuur dat het omstreden Kamerlid William Moorlag weg moet. Dit blijkt uit gesprekken die deze krant de afgelopen dagen heeft gevoerd.

Waarom? Simpel, geld verdienen aan mensen die werkzaam zijn op een sociale werkplaats terwijl je nota bene directeur daar bent is gewoon fout. Of beter gezegd fouter dan fout. Daar komt nog bij dat Moorlag weigert om zijn zetel op te geven, want ja iemand die is verkozen met minder stemmen dan GeenPeil heeft gewoon dat recht. In zijn beleving heeft hij helemaal niets verkeerd gedaan. Hoe reageert de sociaal democratische fractie in de Tweede Kamer?

De Volkskrant schrijft: De Kamerfractie onder leiding van Lodewijk Asscher gaf Moorlag eerder het voordeel van de twijfel, nadat hij uitleg had gegeven over zijn motieven: hij handelde niet om er zelf beter van te worden maar om banen te redden in een tijd dat het kabinet fors op de sociale werkplaatsen bezuinigde. Vanaf zijn aantreden bij Alecson in 2015 had hij bovendien juist geprobeerd schijnconstructies aan te pakken. Het uitzendbureau dat daarvoor werd gebruikt, was door zijn voorganger opgezet.

Oftewel “ja maar hij deed het ook en dan mag ik het ook“. Typisch. Dus de PvdA die stelselmatig en al vele jaren bezuinigt op de sociale werkplaatsen en WAJONG uitkeringen voor gehandicapten waardoor er kennelijk meer schijnconstructies moeten worden opgetuigd waar “niemand” beter van wordt… Schijnconstructies die men vanuit het ministerie van Asscher aan het bestrijden is….

Wij, nogal domme burgers, weten dat politici van graaien houden. Overal en waar mogelijk, zoveel mogelijk want onderaan de streep betreft het gedeelde verantwoordelijkheid en krijg je hooguit een “slap on the wrist” voor het benadelen van de allerzwaksten in de samenleving. Taakstraf en misschien een paar maanden cel voor het vergokken van vermogens, corruptie en zelfverrijking.

Mag ik in dit licht het statement iet wat ongeloofwaardig vinden? Zeker met een Asscher die hier toch wel als vice-premier en (omfg) verantwoordelijke minster, juist ja, verantwoordelijk voor was. Volgt u het nog? Wat ik hoop is dat ook Lodewijk Asscher de eer aan zichzelf houdt en gelijk met dhr. Moorlag in een nieuw te vormen 2 mans fractie gaat zitten. Samen met een dubbele-pet directeur die dit alles deed uit liefdadigheid en omdat de “vorige” ook zo heeft gehandeld.

Een tijdje geleden schreef ik al hoe de PvdA steeds verder van haar eigen leden begon te staan. Dit proces, moet ik erkennen, lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen en keihard afraast op een wet voltooid leven.

Nelleke zei nog in september:”Slechter dan nu kan het niet gaan” Nou Nel… Dus wel.

Persoonlijke note:
Excuus als dit als een “rant” overkomt. Ik heb toen ik jong was met veel plezier voor een sociale werkplaats gewerkt in Den Haag. Wat daar nu van over is, is gewoon schrikbarend. En waar een sociaal democraat over de rug van arbeidsbeperkten geld staat te verdienen is zelfs VVD onwaardig.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”