5 17
Read Time2 Minute, 32 Second

De media is links, de politiek is links en de instituties zijn links. Maar hoe komt dat? Je kunt er allemaal theorieën op loslaten maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wel het hebben over cohesie, oftewel samenhang. Iets wat je amper aan de rechtse kant ziet.

Fel wordt er gestreden wie nou de betere politieke leider, online medium of organisatie is. Elk hebben de waarheid aan hun kant en elke vorm van compromis, ook onderling, wordt gezien als een nederlaag. Mensen moeten het volledig met je eens zijn of ze zijn jouw vijand. Vaak ligt daar nog eens een dik fundament aan rancune en/of ego aan ten grondslag. Niemand gunt elkaar het licht in de ogen en discussies evolueren naar haast Florentijnse bloedvetes. Je bent of voor of tegen mij en niets daartussen.

Iets wat aan de linkerkant van het spectrum bij uitzondering voorkomt en dan nog eens vaak van constructieve aard is. Samenwerkingen worden aangegaan en de doelstellingen, vaak geld verdienen en macht, zijn belangrijker dan ideologie of onderlinge relatie. Simpel voorbeeld: Hoeveel rechtse websites zijn er? Een miljoenmiljard mensen die allemaal vanuit hun eigen hoekje de wereld, in hun ogen, aan het verbeteren zijn of strijden tegen het grote boze media- en politiek-kartel.

Samenwerken met anderen? Ho maar want meneer A vind ik stom, mevrouw B zei vorige week op Twitter dat ik stom was en partij C kan ik niet (te) leuk vinden want dan krijg ik ruzie met groep D.

Media

Stel je eens voor… Een wereld waarbij er alleen al 1 of hooguit 2 grote rechtse websites zouden zijn. Die vanaf de zijlijn, mede gesteund door hun lezers en bijkomende inkomsten, bepaald beleid kunnen bepalen en doordrukken. Rechtse politici tot de orde kunnen roepen of hen bewegen bepaalde zaken te doen. Dat op dezelfde wijze in de Kamer in plaats van de Volkskrant men eerst een bepaalde website raadpleegt om Kamervragen of motie op te gaan stellen. Waarbij men mensen met bereik niet zomaar aan de kant worden geschoven en iedereen elkaar helpt omdat men inziet dat er cohesie moet zijn wil je impact, en dus macht, hebben.

Als links net zo zou opereren als rechts op het moment dan hadden we morgen nog een rechtse regering en media gehad. Echter is links nou net 15 Ramautarsing-punten slimmer dan rechts. Die verdelen onderling het geld, steunen de individuen en partijen die meer of minder hen aanhalen en behouden zo de macht. Er is niemand echt de baas of leider en intussen groeit enkel de basis, geld en invloed. Als iemand dan iets doms zegt of doet dan sterft dat vaak een stille dood en is het glas, plas, was.

Niet op rechts daar duren ruzies jaren en jaren waarbij er geen eind inzicht is. Loyaliteit kan van dag op dag veranderen. En alles is voor de korte termijn. Of dat nou om lezers, leden of simpelweg geld gaat. Daarbij wordt de schuld van hun eigen bekrompen gedrag volledig, en naar mijn mening, onterecht bij links neergelegd.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”