0 0
Read Time3 Minute, 47 Second

Klimaatdrammers of klimaatontkenners. De één is overtuigd van zijn gelijk en de ander moet maar zijn mening aanpassen op basis van de “feiten” van de ander. Terwijl de welles-nietes mensjes nogal populistisch zitten te roeptoeteren komt er een verkapte belastingmaatregel van kracht. Een belastingmaatregel die er namelijk voor zorgt dat burgers en het midden- en kleinbedrijf nog wat harder worden uitgeknepen. Gelukkig kunnen burgers die extra lasten makkelijk dragen, omdat die er zo ontzettend in koopkracht op zijn vooruitgegaan de afgelopen jaren.

Hans de Boer van VNO/NCW doet wat tegenpruttelen, maar ergens lijkt hij het prima te vinden. Reden? Ook de CO2-tax kan namelijk volledig ontweken worden in de praktijk. Al is het alleen maar dat die CO2-tax 1:1 doorberekend gaat worden aan u en mij. Voorstanders zullen nu in koor roepen: “maar dat creëert dus concurrentie!” Mensen die dat roepen zijn, in de woorden van cabaretier Jan-Jaap van der Wal, “af en mogen niet meer meedoen”.

Het feit wil namelijk dat je:

  • Enkel smartphones kunt kopen van Apple of, indirect, Google, die voor het overgrote deel uit dezelfde fabriek, Foxconn, rollen.
  • Je energie koopt van voornamelijk handelaren, en niet van centrales die net zo duurzaam zijn als je huis verwarmen met steenkool of dode pandaresten.
  • We intussen zulke complexe fabricage-processen kennen door de doorgeslagen globalisering, dat geen mens meer kan nagaan waar een product zoals een wasmachine daadwerkelijk geproduceerd is. Immers gaan de onderdelen en grondstoffen, soms meerdere keren, de hele wereld over, samen om uiteindelijk ergens geassembleerd en wederom verscheept te worden.

Kortom: Je hebt bij 90% (waarschijnlijk nog wel meer) van alle zaken die je consumeert geen enkele keus, en het is zo ontransparant dat je ook geen goed overwogen keuze kan maken.

Daarnaast heeft het klimaat kennelijk zo’n prioriteit, dat er door heel Europa nog geen enkele super vervuilende fabriek of kolen/olie-centrale door een overheid gesloten is. Brengt Ferrari een hagelnieuwe V12 fossiele krachtpatser op de markt met waarschijnlijk het Europese energielabel A+++. Leven we in een wereld waarbij er een Bentley, Rolls Royce en Lamborghini SUV/Gooise-trekker te koop is. En rijdt minder dan 1% van de auto’s niet op diesel die door alle overheden van alle 28 lidstaten van de EU zijn aangeschaft.

Maar ja hè… Het klimaat verandert!

Men vergeet daarachter te plaatsen: zoals alles op termijn verandert. We worden ook ‘omgevolkt’ omdat ook de bevolking verandert. Wil de oorspronkelijke bevolking van Nederland opstaan? De plek die we voor honderden jaren de Zuiderzee noemden, heet nu Flevoland. Er wonen nu mensen zoals Ali B in steden als Almere. En Almere bestond vijftig jaar geleden nog niet eens!

Intussen is er niets in de Klimaatwet opgenomen over de bijna 8 miljard per jaar aan subsidie, die een heel beperkt aantal fossiele-energie bedrijven opstrijkt in Nederland. Dat die bedrijven enkel gas en olie aan het oppompen zijn om te verbranden, dat lijkt de overheid net zo min te boeien. Dat GroenLinks en D66, bijvoorbeeld, daar hard dingen over roepen maar feitelijk nog geen vinger hebben durven uitsteken zal niemand een worst wezen. Dat geldt niet alleen voor ons land, maar dat is een wereldwijde trend.

Kortom, ‘Het Klimaat’ is een vooral holle hype voor alle betrokken partijen. Niemand en iedereen heeft gelijk. Als alle betrokkenen al dood zijn, of in het geval van Rob Jetten van D66 gerecycled, dan zou je pas iemand kunnen aanwijzen die wel of niet gelijk heeft gehad.

Prima politiek voer dus om het vooral nu niet te hebben over de problemen die we vandaag ervaren. Problemen die nou net een iets grotere bedreiging vormen voor onze samenleving op iets kortere termijn dan ‘Het Klimaat’. Problemen zoals een aantal grote banken en landen die op de rand van de afgrond staan? Deutsche Bank, Commerzbank, Italië? Allemaal probleemgevallen waar er nog geen oplossing voor is, die verregaande invloed gaan hebben op onze nationale, Europese en wereldwijde economie.

Of bijvoorbeeld, dat de Europese Commissie deze parlementsperiode komt aanzetten met een voorstel om het veto van nationale parlementen om zeep te helpen? En is er al een gedragen Europees, of wat dat aangaat Nederlands, migratiebeleid trouwens? Kunnen we nu een vluchtelingenstroom aan als de ‘Arabische Lente’ weer oplaait bijvoorbeeld?

Allemaal vragen waar we gisteren het antwoord al op zouden moeten hebben, worden zo op de lange baan geschoven. Politieke thema’s waarbij je als politicus of politieke partij enkel op kunt verliezen, omdat je nou eenmaal moeilijke keuzes moet maken die je, linksom of rechtsom, kiezers gaan kosten.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”