0 0
Read Time2 Minute, 15 Second

Ten eerste leuk! Leuk dat de televisiemensen de tijd nemen om opzoek te gaan naar wat gewone moslims vinden van islamisten. Want dat is het hé… Islamisme, meer informatie vind je hier. Langzaam aan komen we erachter dat de Islam diverser is dan menigeen ons wil laten geloven.

Salafisten, zo blijkt uit de AIVD publicatie Salafisme in Nederland: diversiteit en dynamiek, is een diverse groep waar islamisten deel van uit maken. De gebruikelijke riedel “experts” die vaak door luie redacties gebeld worden wanneer het over moslims gaat worden ook heel ongemakkelijk om direct een link te leggen naar de Golfstaten. Lubach doet dat wel. Daar ben ik, zeker als onderdeel van een minderheidsgroep die dit aangaat, dankbaar voor. Net zoals het aanhalen van moslimorganisaties die hun weerzin uitspreken en wijzen op de gevaren van islamisten.

De conclusie die Arjen trekt deel ik niet. Dat er niets tegen islamisten gedaan kan worden want Grondwet. Natuurlijk heb je in Nederland vrijheid van godsdienst en levensovertuiging (Art. 6 Grondwet) maar ook die is, net zoals vrijheid van meningsuiting (Art. 7 Grondwet) niet onbeperkt. Het EVRM stelt het volgende in Artikel 9.2:

De vrijheid zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uiting te brengen kan aan geen andere beperkingen worden onderworpen dan die die bij de wet zijn voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van de openbare veiligheid, voor de bescherming van de openbare orde, gezondheid of goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.

Islamisme staat hier toch haaks op en kan op basis van onze fundamentele rechten aangepakt en verboden worden, is mijn mening. Maar ja dan heb je een politiek probleem. Want het is gemakkelijker om over een verbod te spreken dan daadwerkelijk hier stappen in te zetten. Zeker wanneer landen, die wij bondgenoten achten, dat in het verkeerde keelgat gaat schieten. En hoeveel invloed hebben deze verspreiders en financiers van haat? Heel, heel erg veel. Zie mijn recente blogpost en aflevering van Zembla over een geheime schikking van $500mln. Of je nou van PvdA, CDA of VVD-huize bent, er gaat hier nooit een stap in gezet worden. Simpelweg omdat EUR 5-7 mld (import+export) per jaar belangrijker is dan ‘de ongemakken’ die onze maatschappij ervaart met een, zoals de AIVD al aangeeft, een hele kleine groep die niet in Aerdenhout, Blaricum of de leukere delen van Amsterdam zit. Vaak kleeft aan dat soort besluiten ook een geur van corruptie.

En wat hebben onze ‘volksvertegenwoordigers’ in hun wijsheid besloten? We moeten de situatie in de gaten houden en veel, vooral met elkaar in Den Haag, praten. De motie is bijna een jaar geleden aangenomen. Resultaten? Tja…

 

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”