2 0
Read Time1 Minute, 54 Second

Ons land waar de grootste schouders de zwaarste lasten dragen. Waar politici een maatschappelijke voorbeeld functie hebben en met integriteit handelen. Waar we trots zijn dat we allemaal gelijk zijn voor de wetgever, het gezag en de rechtspraak.

Of lijkt ook hier de trein verder te ontsporen?

Ik neem u mee naar 9 oktober 2015. De gemeente Den Haag zou asielzoekers opvangen in de leegstaande Juliana kazerne. Zoals de naam impliceert zou dit dan ook een meer dan prima opvanglocatie zijn doordat alle faciliteiten aanwezig zijn om asielzoekers op te vangen. Den Haag is ook de Hofstad en bij uitstek geschikt om het goede voorbeeld te geven. En het feit dat er een hele berg politici wonen zou alleen al betekenen dat zaken snel geregeld kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat het eenvoudig te bewaken valt. Het AD schreef:

Den Haag gaat grootschalig asielzoekers opvangen in de leegstaande Julianakazerne in de chique wijk Benoordenhout. Ook in het voormalige ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in Bezuidenhout komen (voormalige) vluchtelingen. In totaal gaat het om ongeveer 1000 plekken.

Prima toch? Nee dus. Beiden opvanglocaties zijn er niet gekomen. Het is een hele stille dood gestorven. Het College, van burgervader van Aartsen) schrapte namelijk deze opties. De VVD gaf aan dat het “onbespreekbaar” zou zijn. De kazerne is het jaar daarop verkocht en het wordt verbouwd tot luxe appartementen.

Wat ik opmerkelijk vind is de prijs die er voor is betaald. Dit is moeilijk, rekenen bedoel ik dan vandaar dat er niemand over verslag heeft gedaan. Het is vrij simpel overigens.

De gemiddelde prijs per vierkante meter in Bezuidenhout is € 2.087. Het complex (15.137 vierkante meter) werd verkocht voor € 7mln. Een additionele vergoeding ad. € 3.mln is onder voorwaarde gesteld. Laten we dus voor het gemak uitgaan dat dit complex voor € 10mln is verkocht aan stichting Zinc Capital. Als we 15.137 vierkante meter / 10mln = € 660.6 per vierkante meter betaald. Dat is dus grofweg 3x minder dan het gemiddelde in de buurt. Heel marktconform en ik zal het wel ‘niet begrepen‘ hebben. De VVD is erbij betrokken dus er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat er gesjoemeld is of kan worden. #justsayin

– EDIT – ipv Bezuidenhout ligt de Juliana Kazerne in Benoordenhout (Nassaubuurt) vraagprijs per vierkante meter: € 2.555Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”