0 0
Read Time2 Minute, 24 Second

Levensmiddelen in de EU worden slechts één maal gecontroleerd. Deze controle wordt uitgevoerd door de inspectie van het land waar de waren geïmporteerd of geproduceerd worden.

Dit is niet alleen een grove schande, maar het brengt ook enorme risico’s met zich mee. Het kan, zoals uit het verleden blijkt, maanden en maanden duren voordat misstanden aan het licht komen. Waarbij onveilig voedsel door de gehele EU vrij verspreid, verkocht en geconsumeerd kunnen worden. Voordat men überhaupt in actie komt.

Dat het produceren van ons voedsel big business is blijkt steeds meer. Zo ook het toezicht daarop. Wie anders haalt het in z’n hoofd om voedsel slechts een keer te controleren? Welke verantwoordelijke nationale keuringsinstantie zou daar zonder bezwaar mee akkoord gaan? Zeker in een tijd dat we geplaagd worden door van het ene vlees-schandaal, in een vogelgriep te vallen. Asbestbrood nuttigen en vervolgens dat eieren, en dus niet kippen #shhh, stampesvol zitten met bestrijdingsmiddelen. Waarbij de toezichthouder vooral sussend optreedt. “Ach… tja.. valt wel mee haha“, aldus een woordvoerder in een interview op BNR. Nog geen 3 dagen later is het: PANIEK.

De politiek? Rustig met vakantie en ach het is zo makkelijk om hier de EU de schuld van te geven. In de Limburger lezen we dat het vooral een, aldus CDA en GroenLinks, “communicatie probleem” van de NVWA is. Niemand absoluut niemand tref je in ons Parlement aan, op de Partij voor de Dieren na, die de teugels wil aan trekken richting de molochen in deze industrie. Ik kan je daarom ook garanderen dat als men het gaat hebben over de onderliggende oorzaken, deze weggemoffeld worden als een probleem van de Europese Unie. Een lekker voor de bevolking abstracte bureaucratie waarbij zij natuurlijk helemaal 0,0% invloed heeft. #gewoonjebaardlatenstaan

Met de alleen maar toenemende regelgeving in de voedselindustrie zou je toch denken dat ons voedsel meer en meer veilig werd. De realiteit is echter dat we steeds vaker te maken krijgen met voedselschandalen en onveiligheid. Men zou eens stil moeten staan wie deze regels allemaal wel prima uitkomen… Of het veilig is dat er in Nederland nagenoeg in elke voedingswaren sector een monopolist actief is. Waarbij een fout van één enkel bedrijf enorme risico’s en gevolgen kan hebben op een groot deel van de burgers.

Als een slager, vroegâh, de fout in ging was het effect hooguit een wijk. Vandaag de dag is het een landelijk en vaak ook een Europees probleem. Is dat het het waard? Ik bedoel economisch dan hè. Want het lijkt er zo op dat onze overheid en politiek zich meer bezigt met de belangen van de aller grootsten dan het MKB of de burgers. Voor meer informatie over dit onderwerp raad ik je onderstaande video van Zembla over vlees aan en meer van dit soort documentaires tref je aan op http://www.documentairenet.nl/reviews/voedsel.

#eetsmakelijk

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”