0 0
Read Time1 Minute, 35 Second

D
e Nederlandse Aardolie Maatschappij. Laten we eerst kijken hoe Nederlands de NAM nou eigenlijk is. Aandeelhouders. Dat zou natuurlijk de staat zijn of toch niet? De NAM is voor de helft eigendom van Shell, door The Guardian liefkozend “The world’s most hated company” genoemd, en voor de helft van ExxonMobil.

Beide hartstikke Nederlandse bedrijven die op zeer menswaardige wijze en met respect voor cultuur en milieu te werk gaan. Check.

Side note: Iets wat u wellicht ook ontgaan is betreft onze demissionair PM Rutte. Die in alle stilte het lobby werk verricht voor Shell in Libië. Het zit zo namelijk, Shell had in 2004 een afspraak gemaakt met ‘het Ghadaffi’-regime, leuke mensen, om maandelijks een bepaalde hoeveelheid olie uit de grond pompen. In 2012 vertrok Shell want ja vriendjes zijn er niet meer en nu moet Rutte de kou uit de luchthalen zodat zij kunnen terugkeren. Gebeurt dat vaak voor Shell? Ja dat gebeurt vaak
En wat krijgen wij van Shell terug, hmmm NIETS… Als in 0,00% belastingen. Als dat niet genoeg was krijgen zij ook nog eens stapels en stapels subsidies die zo uitgegeven kunnen worden aan belangrijkere zaken.
Ok, jammer…

Terug naar ons verhaal. Ok Shell, check en check. ExxonMobil… Een bedrijf dat misschien wel net zo fout is als Shell. Mensenrechten schendingen, check. Omkoping misschien? Check. Belastingontwijking? Ok prima. Beide zijn soort van gelijk… Shell is de primus inter pares omdat wij mede dankzij Shell nu een hartstikke gezellige democratie hebben in Iran.

Conclusie: De Nederlandse Aardolie Maatschappij is niet Nederlands, betaald, bij proxy, geen belasting en de eigenaren zijn op z’n minst dubieus van karakter te noemen.

De Groningers maar verwachten dat werklijk de, sneu stemmetje, politiek voor ze gaat op komen.

Wil je verandering? Dan moet je meer doen dan op je handen zitten en hopen dat er iets gebeurt of dat iemand je probleem komt oplossen.

#getreal #getangryVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”