0 0
Read Time2 Minute, 0 Second

De parlementaire hoorzitting rondom de Panama Paper affaire is van start gegaan. En wat is de conclusie die wij tot nu toe mogen trekken en de commissie niet?

In gesprekken met adviseurs merk ik dat adviseurs zeggen: dat zouden wij tegenwoordig zo niet meer adviseren. De tijdgeest is veranderd sinds sommige zaken in de openbaarheid komen en er over wordt gesproken.

Ben van den Berg, lid van de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering (CTC) Belastingdienst.

Iedereen kan weer rustig gaan slapen want kennelijk gaan individuen en bedrijven nu hun leven beteren en wel netjes belasting betalen.

Niet dus. Niets blijkt minder waar want de focus ligt nu op zulke relatief kleine zaken, e.g. trustkantoren, dat de echte belastingontduikers die wel aangepakt kunnen worden buiten schot blijven. De toon wordt al gematigd in de media: via de NOS: Nederland is geen belastingparadijs maar een ‘verhullingsparadijs’. Dat klinkt toch veel fijner dan belastingparadijs. Verhullen.

Daarnaast zou het raar zijn van de commissie om ook bedrijven uit te nodigen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat maar een (1) enkele aandeelhouder kent, de Staat, die gebruik maakt van dergelijke dubieuze constructies, toch Nationale Spoorwegen? Nee dat is veel te politiek. We houden het bij vage en vooral foute trustkantoren (229) waarbij het totaal ‘beheerd’ vermogen onder de 1% ligt van de jaarlijkse onbelaste 4000 MILJARD Euro. Dat is namelijk een stuk makkelijker dan bedrijven of de minister van financiën ter verantwoording te roepen. 4000 Miljard is ook wat het IMF heeft becijferd wat de economische crisis heeft gekost. In totaal. Laat dat even rustig doordringen.

Op de achtergrond wordt al druk onderhandeld om multinationals 10% belasting te laten betalen in de EU. #gaatnooitlukken Toch President Jean-Claude Juncker? Maar stel dat het er überhaupt komt dan betaald iemand met een bijstandsuitkering procentueel meer belasting dan een bedrijf dat honderden miljoenen tot tientallen miljarden omzet behaald per jaar. Ik zie al een gemiddelde ZZP’er of MKB’er al kijken. 10% Belasting… TIEN!

Tot slot: een lijstje van Quote om te laten zien hoe de top 10 eruit ziet van ‘belastingontwijkers’ die dit in de volle openheid doen. Als je maar groot genoeg bent dan maakt het niet meer uit wat je doet. Als zelfs de intieme vrienden, zoals Rinat Akhmetov, van Putin in Nederland vrijelijk hun gang kunnen gaan dan weet je dat een tandeloze commissie helemaal niets voor elkaar gaat krijgen.

Good show ladies and gentlemen, good show indeed.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”