2 0
Read Time1 Minute, 51 Second

Er is veel onderzoek gedaan naar de stand van zaken rondom ons recht op privacy. Ook ik heb in opdracht van van de Europese Groenen onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Meer daarover hier. Pas op, want het kan je redelijk verdrietig en boos maken.

Privacy is een goed geworden anno 2017. Wil je anoniem zijn? Dan moet je daar keihard voor betalen. Die markt kan nog eens heel groot worden. Zo sorteert VISA-Mastercard al met privacy.com voor op deze ontwikkeling. Met Privacy van VISA kun je anoniem aankopen doen. Bepalen wat er op je rekening verschijnt en aparte creditcards aanmaken voor nou net dat online winkeltje waarbij je niet wil dat het wordt geassocieerd met jouw naam. We hebben het hier over een ‘s werelds grootste, 85% marktaandeel, financieel “dienstverleners” welk niet bepaald bekend staat als voorvechter van privacy of integriteit.

Waar lobbyisten van oa. VISA in Brussel er voor hebben gezorgd dat we zitten met wetgeving die vooral de kosten en risico’s verhoogt voor startups en het MKB. Waarbij de hoeveelheid regels waar je aan moet voldoen vaak in geen enkele wijze bijdragen aan de privacy van het individu. Deze werkwijze vind constant en vaak ongezien plaats. Meer regels voor de kleinere ondernemers zorgt ervoor dat je marktpositie als multinational beter kunt beschermen. Je betaald inmiddels al minder tot geen belasting in relatie tot het MKB en als je ze dan ook nog eens nadelig kunt beïnvloeden via wetgeving dan beperk je zo de markt voor nieuwkomers en dus concurrentie.

Mijn verwachting is dat er binnen nu en 5 jaar miljarden zullen omgaan in deze, door uiteindelijk de politiek, gecreëerde handel. Waarbij niet alleen een bedrijf uiteindelijk bepaalt wat privacy is. Maar met een leuk abonnement/businessmodel komt waarbij je niveau’s van privacy zult hebben en daarvoor zult moeten betalen. Voor de huidige generaties is het, hoe je het wendt of keert, te laat. Maar laten we ervoor zorgen dat dit fundamentele mensenrecht niet een commercieel product wordt.

Vanuit saltmines.nl gaan we hier nog veel harder en gerichter tegen trappen. Dat gaan we mede doen door te laten zien dat ‘regionale’ wetgeving op het internet meer kwaad dan goed doet. Maar boven alles dat het helemaal niets toevoegt. #staytunedVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”