1 0
Read Time2 Minute, 48 Second

De goede oude JSF. Niets zorgt zo makkelijk voor opwinding en frustratie bij mij en vele anderen. De Telegraaf kwam op 10 juli met een klein berichtje. Het Pentagon geeft aan dat de JSF weer meer geld gaat kosten. Binnenkort stemt men na een lang toneel euh… debat in met weer meer geld. Trekt Nederland wederom de portemonnee because reasons. En de uit de hand gelopen hobby die Nederland al miljarden heeft gekost gaat weer meer kosten. Hoeveel precies? Nou dat weet helemaal niemand in ons landje. FTM trekt de conclusie dat men pas achteraf weet hoeveel de JSF Nederland heeft gekost. En dan is het politiek irrelevant, want tja dan is Hennis al lang niet meer de MinDef en de vorige MinDef’s kunnen allemaal roepen: “maar maar de Tweede Kamer ging akkoord“.

Waar het hele JSF project op neerkomt is dat klanten, de NAVO partners, de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin betalen om een product voor hen te maken. Waarbij zij in ruil korting krijgen op het moment dat zij de JSF aanschaffen. Alsof Samsung, ook een van de grootste wapenfabrikanten, bij je langskomt om je een koelkast te verkopen. Maar dan moet jij samen met je hele buurt betalen voor de ontwikkeling van de koelkast. Aan het einde van de rit kun jij de koelkast kopen met een korting. Dat heet gratis productontwikkeling en het is een heel succesvol middel om geld te verdienen. Het is ook het recept voor een clusterfuck van internationale proporties.

In het kort: niemand weet meer precies hoeveel de JSF internationaal nou eigenlijk kost. Een ding waar ze het allen over eens zijn: het is het duurste defensieproject ooit. #manhattanproject We beperken onszelf tot de VS en Nederland. Het Amerikaanse ministerie van defensie schat de kosten van dit programma op $1.508.000.000.000 dat is dus 3x onze totale Rijksbegroting voor een straaljager. Nederland heeft in 1996 besloten mee te doen met de Amerikanen want waarom niet. Sindsdien zijn er alleen maar problemen. Het is aan de lopende band een slechtnieuws-machine waarbij gemiddeld elke 2 jaar er meer miljarden in deze hobby gestopt moeten worden. Geld hebben we genoeg hier in Nederland. Zeker bij defensie en ons veiligheidsapparaat, toch?

Dat zijn niet de enige problemen. Het is nog *zucht* veel veel veel erger. Wist je bijvoorbeeld dat de Chinezen in 2009 hebben ingebroken bij het JSF projectje en alle plannen hebben gejat? En op basis daarvan zelf een eigen JSF hebben gebouwd? Iran waar iedereen lacherig over de presentatie deed van hun ‘eigen’ JSF in 2013. Waarbij iedereen en z’n moeder het wegzette als #fakenews, heeft nu ook een JSF!

BNR schrijft op 7 februari 2013:

“Het lijkt erop dat het lawaai gaat maken en gaat trillen als je er een muntje ingooit”, aldus een Australische defensiespecialist. Het Amerikaanse blad Foreign Policy kijkt ook met ongeloof naar de Qaher: Het ziet er naar uit alsof de Iraniërs wat elementaire apparatuur en een schietstoel in een kuip hebben gezet, waarvan ze dachten dat die er wel ‘stealthy’ uitzag.

Nou dat klinkt dus, achteraf, behoorlijk geloofwaardig. Zeker wanneer je eigen toestel geplaagd wordt door tal van mankementen. Maar maak je niet druk, hopelijk kunnen we binnenkort gewoon de Chinese JSF kopen. Die zal sowieso veel goedkoper (inclusief korting) blijken te zijn.

*doet hoofd tegen het bureau bonken*Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”