1 1
Read Time2 Minute, 28 Second

Vandaag in de Volkskrant een gesprek, als je het zo mag noemen, tussen de Democratosaurus66 Jan Terlouw en de blind, soms extreem, rechtse Annabel Nanninga.  Twee mensen die elkaar voeden als tegenpolen. Het gaat allang niet meer om feiten, achtergronden of context. Als jij harder kan roeptoeteren dan de ander dan verdien je meer. Dat is waar het in essentie op neerkomt. De bottom-line.

Waar Jan mede het fundament, doorgeslagen neoliberalisme, heeft gelegd voor de huidige maatschappelijke problemen, plukt Annabel als ‘mediaschnabelaar‘ de vruchten van dit faal beleid. Dat doet ze door regelmatig onzin uit te kramen voor specifiek de doelgroep: simpel rechts. Wat zij schrijft leest dan ook makkelijk weg en je wordt flink bevestigd in je eigen gevoelens en vooroordelen. Dat gevoel kun je samenvatten in: behalve de PVV zijn alle partijen fout en/of schuldig, het zijn de buitenlanders (throwback-to-the-90’s-woord) en het ligt nooit aan jezelf maar aan tal van externe factoren. #slachtofferrol

Geen van beiden schijnt zich 20 jaar geleden te kunnen herinneren. Toen ik tot mijn 14e jaar in de Schilderswijk en Transvaal heb gewoond stond de voordeur ook vaak gewoon open. Als het regende of koud was hadden wij een touwtje… Je had goed contact met je buren, de buurt en was daardoor precies op de hoogte wat er aan de hand was. De keren dat wij op vakantie gingen hadden beiden buren (Surinaamse en Nederlandse) onze huissleutel om de kat te voeren en de planten water te geven. Een tijd dat er nog geen sprake was van hangjongeren, fundamentalistische moslims noch moskeeën en slechts 1 klein politiebureau op 10 minuten afstand stond. Toen er nog geen sprake was van fundamentalistische instituten zoals de As-Soennah moskee. Die voor jouw informatie de Schilderwijk werd uitgejaagd met het resultaat dat zij op een industrieterrein staat tussen 2 woonwagenkampen. Over 1 ding kunnen we het eens zijn, de wijk stond toen en nu nog steeds bekend als super crimineel en super fout.

Wat is er dan de afgelopen 20 jaar gebeurd? Laten we specifiek inzoomen op deze probleemwijk. Als we kijken naar Google en Google News resultaten spreken die boekdelen wat betreft de periode tussen 1990 en 2000. Slechts 2 pagina’s met betrekking tot Islam en de Schilderwijk. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld  hangjongeren, rellen en ex-moslims.

Wat ik uit ervaring kan delen is de opkomst van het fundamentalisme. Toen organisaties zoals World Islamic Mission (Saudische NGO) met 3 stichtingen in Nederland voet aan de grond kregen in ons land. Zich in de buurt van achterstandswijken vestigden en haat begonnen te prediken, scholen  en moskeeën openden. Allemaal onder toeziend oog van alle politici en bestuurders.

Als we gezamenlijk erkennen dat het hedendaagse islamitisch extremisme en daarmee gepaarde problemen van recente aard zijn kunnen wij focussen op oplossingen om dit aan te pakken. Wij mensen, want op politici, dinosaurussen en ‘mediaschnabelaars‘ hoef je niet te rekenen. Die hebben immers hele andere belangen dan jij en ik.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”