10 1
Read Time3 Minute, 3 Second

Zowat alle sociale media gaan stoppen met politieke advertenties en dat klinkt als goed nieuws, of toch niet? Stel he, even volledig hypothetisch, je zit thuis. Je barst al al jaren in woede uit over het beleid van de overheid. Daarbij komt dat je niet thuis voelt bij de zittende politieke partijen. Je kijkt 1 aflevering van DWDD teveel en wil nu echt iets doen. Iets waar je goddank de mogelijkheid toe hebt. Je hakt de knoop door en begint een nieuwe politieke partij.

Je hebt de meest idealistische mensen om je heen verzameld. Een geweldig bestuur. Fantastische partijstandpunten. Iedereen in je omgeving is het met je eens. Maar dan wil je grotere groepen mensen van, laten we zeggen, het dorp verderop bereiken. Nou mooi niet op sociale media. Je bent dan volledig aangewezen op de politieke verslaggevers van de oude media. Die moet je zo ver zien te krijgen om *nadruk* iets positiefs over je te schrijven. Of je neemt een tweede hypotheek, verkoopt 1 nier en sluit een dealtje met de immer handige Freddy T. om de advertentieruimte in een krant of op de tv te kunnen bekostigen. Iets wat doorgaans enkel de zittende politieke partijen die jaarlijks tonnen aan subsidies uitgedeeld krijgen kunnen betalen.

Maar het is nodig die inperking van uw en mijn vrijheid, uiteraard. Politici doen immers niet zo maar dingen die de fundamentele vrijheden inperken. In het rapport Politiek en Sociale Media Manipulatie, waarin ook dit blogje wordt neergezet als “hyperpartisan junknews”, trekt namelijk de conclusie dat er geen politieke manipulatie vanuit het buitenland *kuch Putin kuch kuch* heeft plaatsgevonden met de recente verkiezingen.

Zo zie je maar weer dat ondanks feiten, waarheidsbevinding en onderbouwing het beleid alsnog gewoon wordt doorgezet. Uw en mijn vrijheid wordt beperkt om de nieuwe regentenklasse te verstevigen in hun positie. Juist dat is wat onze samenleving nodig heeft. Meer mensen die vanuit de ivoren toren gaan bepalen wat u en ik moeten denken, vinden en doen.

Nederland is nog nooit zo verdeeld geweest krijgt u, spreekwoordelijk, door de media door uw strot geduwd. Welke verdeeldheid vraag ik me dan oprecht af? Mijn Turkse buurman. Stemt al jaren zonder na te denken PvdA. Gaat na een lange staat van dienst bij de Politie binnenkort met pensioen en vind dezelfde dingen als de buren die zich niet bemoeien met de politiek omdat zij overtuigd Jehova getuigen zijn. Hele normale dingen overigens waar geen weldenkend mens het mee oneens zou zijn. Dat is de sfeer ook in de wijk waarbij ik regelmatig een praatje maak met de buurtbewoners tijdens het uitlaten van Heidi.

Mijn persoonlijke ervaring wordt daarin bevestigd door de overgrote meerderheid in ons land. Nederland heeft geen of nauwelijks vertrouwen in de politiek. Het ontstaan van nieuwe partijen als Forum voor Democratie, DENK, PVV, 50plus en de Partij voor de Dieren is daar een direct gevolg van. Waarom is dat denkt u? Dat is omdat u en ik, letterlijk, te dom zijn om het super moeilijke werk te begrijpen wat deze door God verheven intellectuelen daar in Den Haag aan het doen zijn. Althans volgens henzelf. Wij, ontzettend domme mensen dat we zijn, weten kennelijk niet wat goed en slecht voor onszelf, onze kinderen en onze omgeving is.

Gelukkig maar dat voor politici dat er een groep is die nog minder vertrouwen geniet. Een groep waarvan je zou stellen dat die nogal essentieel is voor het functioneren van een democratische rechtstaat, de pers. Hoe. Zou. Dat. Nou. Komen?

Aanvullende must read: Feiten & cijfers – De ‘kloof’ tussen politiek en burgers van, nota bene, het wetenschappelijk bureau van D66

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Politieke partijen maken een eind aan de vrije samenleving

 1. Wat observaties van gewoon zomaar een burger (moi). De partij die ooit opgericht was voor de vernieuwing van de Democratie en groot voorstander van meer directe democratie (D66) draait de nek om van referenda in ons land, omdat zij bang is dat er een referenda kan plaatsvinden waar de uitkomst van zou zijn dat we uit de EU zouden willen. Wat zegt dit? Volgens mij zegt dat de D66 daarmee niet alleen bang is voor wat mensen kiezen, maar ook gelooft ze kennelijk niet in dat onze democratie sterk genoeg is. Hetzelfde voor het overeen kam scheren van onwelgevallige meningen en “junk nieuws” te bestrijden, omdat kennelijk onze democratie niet opgewassen zou zijn. Ben je niet zoeer voor of tegenstander van Eu, maar heb je kritiek op de Eu dan ben je al gauw populist of wordt je weg gezet als extreem. Dit is allemaal wat de politici doen, niet mijn buurman.

  Wie zijn nou de grootste bedreiging voor Democratie? Het wantrouwen van gevestigde politieke partijen in de sterkte van de democratie en met haar beslissingen (referenda afschaffen wegens onwelgevallige mening, censuur, mensen met met iets van kritiek meteen labelen, etc) lijkt de grootste vijand te zijn van onze democratie. Democratieën zijn enorm sterk, zie hoeveel er van zijn en hoe lang ze al bestaan of tijdelijke minder democratische perioden overleven en veerkrachtig terug komen. Waar democratieën werkelijk schade onder lijden is de-democratisering via de politiek zelf, niet via burgers met “zorgelijke” meningen.

  De vraag is hoe kunnen we met de politici hierover in gesprek raken, voordat we eerst monddood gemaakt zijn?

 2. @ Martien. op 2-11-1920 om 14.08 uur.
  Wie bedoelt u met “we” ?
  Als u alle normale burgers bedoelt, dan denk ik dat het u niet zal lukken.
  De normale burger, zoals u en ik, weten inmiddels drommels goed, dat praten met politici totaal zinloos is, dus het heeft geen zin om dát te blijven doen : de burger wordt bedonderd, doorlopend bedonderd door politici als Rutte, Wiebes, Bruins enz. enz. Politici zijn veelal elders totaal mislukte mensjes met één groot voordeel : zij hebben “vriendjes”als kruiwagen. Ik kan mij n.l. niet voorstellen dat de huidige “Haagse zwerm” op ‘t pluche zit omdat ze zó ontzettend deskundig zijn ! Burgers praten met politici = onbegonnen werk, bovendien, die gasten doen niks anders als de hele dag oever- en nutteloos kletsen, dus de burger is áltijd in ‘t nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.