1 0
Read Time3 Minute, 2 Second

Perceptie is belangrijker dan inhoud. Politiek, media of commercie, alles wordt enkel bepaald door het label dat erop wordt geplakt. Elk feit doet er niet meer toe. Blank wordt wit. Buitenlanders worden Nederlanders met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond. Democratie wordt cliëntelistische corpocratie. Het uiten of benoemen van je zorgen wordt discriminatie. Religie wordt wetenschap. En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan, maar ikwil met dit stukje even de focus leggen op de media.

Veel mensen geloven nog dat er een linkse en rechtse media bestaat. Geef me even de kans om je uit die droom te helpen. Linkse of rechtse media bestaat helemaal niet. Je hebt journalisten en opiniemakers die feitelijke problemen proberen aan te kaarten en je hebt mensen die volledig binnenlopen door een narratief te onderstrepen en te verspreiden.

Voorbeelden:
Als je tegen de EU bent, dan ben je bijna per definitie rechts. Een ondemocratisch instituut dat vooral opkomt voor de groot-industrie en zelfs weigert transparantie in haar processen te geven. Is dat dan extreemrechts?

Als je vind dat de opwarming van de aarde vooral een verdienmodel is geworden en tegelijkertijd weinig tot niets doet aan het verbeteren van het milieu. Is dat ook weer extreemrechts?

Als je alleen al twijfelt aan het immigratiebeleid van onze overheid en vindt dat nieuwkomers onze vrijheden moeten onderschrijven, de taal leren en eerlijke kansen op werk moeten hebben. Is dat dan extreemrechts?

Als je vind dat elke mening geuit zou moeten kunnen worden. Dat we juist de discussie aan moeten gaan met elkaar. Laat me raden, weer extreemrechts?

Allemaal punten waar je doodnormale burgers bij elkaar kunt stoppen en dat die daar een normale gezonde discussie over kunnen hebben. Iets wat enkel in de ‘extreem en ultra rechtse‘ setting gebeurt als ik de media mag geloven. Wij normale mensen zijn wie dit land is en maakt, vergeet dat niet. Wij zorgen dat alles bij elkaar blijft. Niet de zogenaamde journalisten, programmamakers en overige subsidie-afhankelijke rijke, blanke en gefortuneerde grachtengordelmaffiosi die ons tegen elkaar voor niets anders dan persoonlijk gewin opzetten.

Waar een PVV’er per definitie een racist is, zonder daarbij te vermelden dat die vooral in wijken wonen waar overwegend allochtonen leven. Dat juist daar er op de PVV gestemd wordt. En ik twijfel er niet over dat een PVV jaarcongres, als zij leden zou hebben, er diverser uit zou zien dan alle ‘linkse’ jaarcongressen bij elkaar. Of waar een D66 per definitie beter is voor het klimaat of milieu, al is de CO2 voetafdruk net zo groot als een volledig Afrikaans dorp.

Onderaan de streep gaat het om het behouden van marktaandeel. Of je nou politiek, media of commercie bent. Er komen niet nog meer D66’ers bij zonder dat dat ten koste gaat van een andere partij. Om dat in stand te houden moeten we eenmaal niet met elkaar in gesprek. Anders zouden we er zomaar achter kunnen komen dat al die mensen waar we tegen op kijken allemaal net zo nep zijn als de marketingmachine die met jouw geld tegen ons gebruikt wordt.

Wat er met je gebeurt als je een millimeter succes boekt met mensen bij elkaar te brengen? Door voorstander te zijn van echte diversiteit? De wereld feitelijk een beetje beter wil maken? Dan moet je kapot en wordt geweld ook niet geschuwd.

Om dat alles laat mij maar de eerste zijn om te stellen dat gezien bovenstaand ik er geen enkel probleem mee heb om als extreem rechts door het leven te gaan. Kennelijk betekent dat voor mij dat humanisme, integriteit en democratie voorop staan. Iets wat je niet van het hedendaagse links kunt zeggen.

Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”