2 0
Read Time1 Minute, 46 Second

Er is geen enkel serieus verkiezingsprogramma te vinden waar duurzaamheid, milieu en klimaat prioriteit heeft. Van de multinational lobby partij VVD, tot aan de steenkolensocialisten SP en de Jesse-knuffelaars van GroenLinks. Iedereen vind het belangrijk en met het klimaatakkoord van Parijs en de Urgenda zaak, is het van belang dat we ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat we de planeet enkel voor onszelf, en niet voor elk ander levend organisme naar de gallemiezen helpen.

Echter…we krijgen regelmatig mee dat we zelf als individu ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben als het gaat om ons klimaat. Koop geen dingen die je niet nodig hebt (sowieso slim) en pak eens vaker de fiets als je ergens heen moet. We betalen ons inmiddels scheel aan milieuheffingen, en de daaraan gelieerde kosten worden doodleuk doorberekend aan jou en mij.

Goed voorbeeld daarvan is de documentaire van 2Doc van de KRO-NCRV: Beerput Nederland. Diepgaand onderzoek naar milieucriminaliteit in Nederland. Milieurechercheurs vertellen in de documentaire ‘Beerput Nederland’ hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan. Ben je toch bezig dan kan ik je ook Het gif van Corus van Zembla aanraden voor een goede portie “grijp de hooivork en trek naar het Binnenhof”-gevoel.

Tenslotte komen we bij de zaak die misschien wel het ergst is: Wereldwijd is ons kleine landje het afvoerputje van de planeet als het daarop aankomt. Meer daarover in onderstaand filmpje.

En vergeet even dat in onderzoek op (potentiële) bijstandsfraudeurs zowat alles gerechtvaardigd is, maar hier elke regelgeving mist. Het feit dat mensen de meest verschrikkelijke vormen van kanker krijgen rondom bijvoorbeeld IJmuiden en de Rotterdamse haven is natuurlijk volstrekt toeval en dat heeft helemaal niets te maken met de industrie aldaar.

Bij corruptie denken we vooral aan landen, waar meer donkergekleurde mensen voor allerlei zaken (vergunningen/ID bewijzen/visa’s etc.) geld aannemen om een aanvraag te bespoedigen. Maar wat blijkt? Als het om echte fraudes gaat en er serieus geld mee gemoeid is, dan is onze overheid de eerste die z’n hand ophoudt en je een knipoog geeft.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”