4 0
Read Time3 Minute, 14 Second

Iedereen klaagt over politici. Het is een sport en een prima middel voor entertainment geworden. Maar waar komen deze politici vandaan? Ze komen immers niet uit de lucht vallen. Onze politici komen uit Nederlandse gezinnen. Ze hebben in Nederland onderwijs gevolgd, vaak hebben ze voor het Nederlands bedrijfsleven gewerkt en verkozen door ons allemaal. Zij vertegenwoordigen dan ook het beste wat we kunnen krijgen. Dit is het beste wat onze maatschappij voort heeft kunnen brengen. Trash in, trash out heet dat.

Als we egoïstische en ongeïnformeerde burgers voortbrengen, dan moeten we er niet versteld van staan dat we deze terug krijgen in de politiek. Ons Parlement is wat dat aangaat niet zomaar een afspiegeling van onze maatschappij, het is het beste wat we te bieden hebben. Je zou kunnen denken dat we om de x jaar nieuwe verkiezingen hebben om nieuwe partijen en politici te kiezen… Wat brengen die laatste verkiezingen ons? Dik 97% die volledig gaat voor dezelfde partijen met dezelfde type poppetjes als voorheen. Die overige 3% zit er dan ook vooral voor zichzelf. Bewijs 1 en Bewijs 2 voor de twijfelaars.

Ik denk persoonlijk ook niet dat het aan de dames en heren politici of politieke partijen ligt. Misschien ligt de schuld voor tenminste 97% dichterbij huis. Gewoon aan jou en mij. Dat we er elke keer maar weer intrappen. De nietszeggende verkiezingsprogramma’s, de lege beloftes, de pakkende leuzen en de zorgvuldig gecreëerde imago’s van egotrippende politiek leiders.

Als het echt aan de politici zou liggen vraag ik me af waar alle burgers met een dosis gezond verstand zijn. De burgers die de grijze hersenmassa aan het werk zetten voordat zij een hokje rood inkleuren. Belangrijker dan dat, waar zijn de snuggere, intelligente en oprechte mensen die klaar staan om het land te leiden en de problemen op te lossen?

Wanneer we zwart-wit naar de feiten kijken hebben we geen van beiden. Iedereen is veel te druk bezig met zaken die voor hen NU belangrijk zijn. Zoals welke nieuwe gympen ze zouden moeten kopen. Of ze nou wel of niet moet daten met iemand die ze hebben ontmoet op Tinder. Wordt het camping of toch een all-inclusive resort ergens? Allemaal zaken waarin wij, zeker over een periode van 4 jaar, vele malen meer tijd insteken dan het kiezen van een volksvertegenwoordiger.

Mijn oproep aan jou: Boycot partijen als ze jou hebben teleurgesteld. Je doet dit al dagelijks als consument. Wanneer je heftige buikgriep oploopt bij het bestellen van afhaal, bestel je niet de week daarop bij dezelfde tent. Leer van en spreek met anderen in je omgeving. Stel vragen zoals ben jij tevreden met jouw partij? Ja of nee, wat hebben zij feitelijk bereikt? Of is het vooral heel veel roepen en niets leveren. Dat laatste heet namelijk gebakken lucht of ‘image‘.

De volksvertegenwoordigers zitten er… Vaak vier jaar… Belofte niet ingelost? Toedeledoki en kies een nieuwe partij zoals ‘Jezus Leeft‘. Die partij, en zoveel anderen, hebben in tegenstelling tot de 97%, niet de kans gehad om zich te bewijzen. Bijkomend voordeel is dat nieuwe partijen niet de infrastructuur hebben om te grootgraaien zoals de huidige politici dat doen.

Ik begrijp best je door je strot geduwde angst dat veel partijen niet leiden tot een coalitie. Waarop ik prof. Kinneging wil parafraseren: ‘fuck coalities’. Reden: Als een regering een meerderheid in het Parlement heeft, leg je de belangrijkste functie van het Parlement lam. De regering kan vrijuit zijn gang gaan, zoals op tal van zaken is gebleken, zonder dat zij teruggeroepen of tegengehouden kan worden. De grootste partij zou de regering moeten vormen punt. Als de regering een wetsvoorstel wil aannemen dan moet zij vechten en haar best doen om het Parlement (defacto wij dus) te overtuigen. Als je dat met 31 zetels moet doen is dat een stuk lastiger dan 76 politiek ja-knikkers.

#bringbackdemocracyVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Waarom je niet over politici zou moeten klagen

 1. Ik ben het eens dat een groot deel van de “schuld” bij ons kiezers ligt. Veel mensen roepen inderdaad dat het anders moet maar wanneer we in het stemhokje staan dan kiezen we toch voor het vertrouwde. Kiezen we voor het image van de lijsttrekker, kiezen we voor de partij waarbij we niet te veel kritiek krijgen van onze omgeving. Als je veel linkse vrienden hebt durf je dan te zeggen dat je VVD of PVV stemt? Denk het niet. Het was voor mij juist een van de hoofdreden om op Geenpeil te stemmen ondanks dat ik verwachtte dat ze het niet zouden redden. Ik trek me daar niks van maar ik denk dat veel mensen dat niet durven. Ik hoop alleen dat het kaarsje niet langzaam uitgaat….
  Het tweede deel van je betoog (fuck coalities) daar ben ik het niet mee eens. Als eerste, een partij met maar 31 zetels krijgt helemaal niks voor elkaar. Stel nu eens dat het PVV was geworden ipv van VVD. Die hadden nergens een meerderheid voor gekregen. Het is bekend dat er een staande order was binnen de PvdA om nooit mee te stemmen met een motie van de PVV, ook al was de motie nog zo goed. Hoeveel partijen hebben de PVV uitgesloten voor de verkiezingen? Het probleem is dat wij hier een fenomeen hebben met fractiediscipline. Kamerleden dienen zich daaraan te houden, zo niet volgen er sancties. Jouw systeem zou alleen kunnen werken wanneer kamerleden vrij zouden zijn om te stemmen wat ze werkelijk vinden.
  Voor mij zit het grootste probleem in ons kiesstelsel. Wij hebben bepaald dat wanneer wij stemmen we op een partij stemmen, meestal op de lijsttrekker. Die haalt dus ook de meeste stemmen binnen. Het kan zijn dat er nog 2 of 3 mensen de kiesdrempel halen maar daar blijft het bij. Bij de laatste verkiezingen hadden uiteindelijk 43 van de 150 kamerleden de kiesdeler gehaald. Dat betekent in mijn ogen dat 107 niet genoeg stemmen hadden gehaald om op eigen benen in de kamer te zitten. 107 kamerleden die hun zetel dus hebben gekregen van de partij. Dat zal ze onder neus worden geduwd wanneer er een probleem is met de fractiediscipline. In bijvoorbeeld het Engelse systeem vertegenwoordig je je kiesdistrict. Je hebt daar de verkiezingen gewonnen en hebt dus een direct mandaat van de kiezer. Dat is heel iets anders dan 173 voorkeurstemmen. Dit Engelse systeem zorgt er dus ook voor dat je meer voeling houd met je kiezers. Als voorbeeld zie je nu in de VS het gedoe rond Trumpcare. Een aantal republiekijnse senatoren wil niet voor stemmen omdat ze aanvoelen dat hun kiezers hier waarschijnlijk hard door geraakt zullen worden hetgeen een serieus probleem kan worden bij de volgende verkiezingen. De senator kiest dus voor zijn kiezers omdat die kiezer hem de volgende keer zijn baan kan laten behouden. In NL zou het kamerlid het standpunt van de partij worden gevolgd om zeker te zijn dat je de volgende keer wel op de kieslijst komt. Ik heb liever een kamerlid dat kiest voor de kiezer dan voor de partij. Ook daarom zag ik wat in het model van Geenpeil.
  In mijn ogen klopt jouw statement dat “haar best doen om het Parlement (defacto wij dus) te overtuigen.” dus niet. Niet zolang 2/3 van ons parlement niet door ons maar door de partijen is gekozen.

  1. Vooropgesteld: Dank voor je steun aan GeenPeil +1. #held. Ons democratisch bestel is niet gericht op partijen noch coalities. We kennen volksvertegenwoordigers die bij wet vrij en zonder dwang mogen stemmen hoe ze willen. Stel dat de PVV de grootste zou worden dan is het aan haar om voorstellen te doen en daar steun voor te zoeken. Hoe zouden partijen bestraft worden door hun eigen achterban wanneer ze tegen een voorstel stemmen dat in het voordeel is van de kiezers? Dit is niet meer uit te leggen met “ja maar PVV” zie daarvoor de volp-affaire: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27191967/__PvdA_er_dreigt_met_opstappen__.html
   Soms Joost moet je een stap achteruit doen om vooruit te kunnen. Ons systeem, als je het überhaupt zo mag noemen, is stuk. Heel stuk. De wet, zoals FvD voorstelt, ga je nooit kunnen aanpassen omdat dat direct de belangen schaadt van de gevestigde orde. Dus heb je bottomline een partij nodig die andere partijen dwingt te veranderen. En dat laatste, zonder een initiatief als GeenPeil, ontbreekt.
   Tenslotte kan ik je prof. Kinneging aanraden. Hij spreekt regelmatig over ons kiessysteem waarbij hij uitleg geeft en met voorbeelden aantoont dat het Britse systeem ook weer zal leiden tot zelfs een meer beperkt aantal partijen dan wij (eigenlijk 150) kennen. We (dus ook politieke partijen) moeten zich aan de wet houden en nu heeft het er alle schijn van dat ze 99,999% van de tijd de Kieswet overtreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *