4 0
Read Time3 Minute, 14 Second

Iedereen klaagt over politici. Het is een sport en een prima middel voor entertainment geworden. Maar waar komen deze politici vandaan? Ze komen immers niet uit de lucht vallen. Onze politici komen uit Nederlandse gezinnen. Ze hebben in Nederland onderwijs gevolgd, vaak hebben ze voor het Nederlands bedrijfsleven gewerkt en verkozen door ons allemaal. Zij vertegenwoordigen dan ook het beste wat we kunnen krijgen. Dit is het beste wat onze maatschappij voort heeft kunnen brengen. Trash in, trash out heet dat.

Als we egoïstische en ongeïnformeerde burgers voortbrengen, dan moeten we er niet versteld van staan dat we deze terug krijgen in de politiek. Ons Parlement is wat dat aangaat niet zomaar een afspiegeling van onze maatschappij, het is het beste wat we te bieden hebben. Je zou kunnen denken dat we om de x jaar nieuwe verkiezingen hebben om nieuwe partijen en politici te kiezen… Wat brengen die laatste verkiezingen ons? Dik 97% die volledig gaat voor dezelfde partijen met dezelfde type poppetjes als voorheen. Die overige 3% zit er dan ook vooral voor zichzelf. Bewijs 1 en Bewijs 2 voor de twijfelaars.

Ik denk persoonlijk ook niet dat het aan de dames en heren politici of politieke partijen ligt. Misschien ligt de schuld voor tenminste 97% dichterbij huis. Gewoon aan jou en mij. Dat we er elke keer maar weer intrappen. De nietszeggende verkiezingsprogramma’s, de lege beloftes, de pakkende leuzen en de zorgvuldig gecreëerde imago’s van egotrippende politiek leiders.

Als het echt aan de politici zou liggen vraag ik me af waar alle burgers met een dosis gezond verstand zijn. De burgers die de grijze hersenmassa aan het werk zetten voordat zij een hokje rood inkleuren. Belangrijker dan dat, waar zijn de snuggere, intelligente en oprechte mensen die klaar staan om het land te leiden en de problemen op te lossen?

Wanneer we zwart-wit naar de feiten kijken hebben we geen van beiden. Iedereen is veel te druk bezig met zaken die voor hen NU belangrijk zijn. Zoals welke nieuwe gympen ze zouden moeten kopen. Of ze nou wel of niet moet daten met iemand die ze hebben ontmoet op Tinder. Wordt het camping of toch een all-inclusive resort ergens? Allemaal zaken waarin wij, zeker over een periode van 4 jaar, vele malen meer tijd insteken dan het kiezen van een volksvertegenwoordiger.

Mijn oproep aan jou: Boycot partijen als ze jou hebben teleurgesteld. Je doet dit al dagelijks als consument. Wanneer je heftige buikgriep oploopt bij het bestellen van afhaal, bestel je niet de week daarop bij dezelfde tent. Leer van en spreek met anderen in je omgeving. Stel vragen zoals ben jij tevreden met jouw partij? Ja of nee, wat hebben zij feitelijk bereikt? Of is het vooral heel veel roepen en niets leveren. Dat laatste heet namelijk gebakken lucht of ‘image‘.

De volksvertegenwoordigers zitten er… Vaak vier jaar… Belofte niet ingelost? Toedeledoki en kies een nieuwe partij zoals ‘Jezus Leeft‘. Die partij, en zoveel anderen, hebben in tegenstelling tot de 97%, niet de kans gehad om zich te bewijzen. Bijkomend voordeel is dat nieuwe partijen niet de infrastructuur hebben om te grootgraaien zoals de huidige politici dat doen.

Ik begrijp best je door je strot geduwde angst dat veel partijen niet leiden tot een coalitie. Waarop ik prof. Kinneging wil parafraseren: ‘fuck coalities’. Reden: Als een regering een meerderheid in het Parlement heeft, leg je de belangrijkste functie van het Parlement lam. De regering kan vrijuit zijn gang gaan, zoals op tal van zaken is gebleken, zonder dat zij teruggeroepen of tegengehouden kan worden. De grootste partij zou de regering moeten vormen punt. Als de regering een wetsvoorstel wil aannemen dan moet zij vechten en haar best doen om het Parlement (defacto wij dus) te overtuigen. Als je dat met 31 zetels moet doen is dat een stuk lastiger dan 76 politiek ja-knikkers.

#bringbackdemocracyVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”