0 0
Read Time1 Minute, 31 Second

Apple, de noodlijdende multinational die slechts $253mld aan cash in voorraad heeft is veroordeeld. Het arme bedrijf wordt gedwongen door de Europese Commissie tot het betalen van achterstallige belastingen aan Ierland. Ierland waar bedrijven, zoals Apple, doorgaans 1% belasting moeten betalen had een apart dealtje afgesloten die achteraf verboden blijkt. Het land rekende speciaal voor het noodlijdende bedrijf een logisch belastingtarief van 0,005% namelijk. En dat mocht niet. Goed nieuws voor Ierland zou je zeggen, toch?

Ierland vindt van niet. Ierland vindt dat de Europese Commissie zich te veel bemoeit met de Ierse gang van zaken en dat ze beter andere dingen kan gaan doen. Daarom stapte Ierland naar de Europese rechter om dit te beslechten. Helaas, helaas de rechter vindt dat Apple ‘gewoon‘ 1% belasting moet betalen.

Uitspraak, glas, plas en etc… Of toch niet? Ierland gaat nu ook weer een stap verder. Door de boete, die eigenlijk in januari betaald had moeten zijn, onder te brengen in een speciaal fonds dat er voor moet waken dat de hebberige burgerpopulatie niet zomaar met hun vingertjes bij het geld kan. Het gaat immers om bijna $3.200 per persoon als je het plat zou uitdelen over het volk, en dat is heel fout natuurlijk. Het fonds wordt daarom voor de zekerheid beheerd door Apple en Ierland, samen. #samenisallesleuker

Bizar is het niet? Wat dacht je van Starbucks? Wist jij dat onze regering ook naar de rechter is gestapt? Voor notabene een veredelde hipster koffie tent? Dat ging over 20miljoen Eurootjes… Voor een bedrijf dat in 2016 meer dan $21mld aan omzet heeft gedraaid.

Wie is, net als ik, blij dat we in een rechtvaardig land leven. Waar de armste burgers met een inkomen van EUR 0-19.922 per jaar gewoon 36,55% moeten aftikken.

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”