0 0
Read Time1 Minute, 59 Second

Voorheen schreef ik over de leidende rol die Nederland internationaal speelt op het gebied van cyber crime. Nederland, waar bijna de helft van kinderpornografisch-materiaal vandaan komt, waar cybercriminelen praktisch de vrije hand hebben en waar vanuitvijandige” staten aanvallen uitvoeren.

Aanvallen zoals op Georgie die door de “experts” collectief zijn vergeten. Of laat staan het verdedigen tegen aanvallen waarop je kon wachten dat ze zouden plaatsvinden, zoals in 2008. Wat je vooral ook leest, hoort en ziet zijn open deuren, van dezelfde experts.

Nog veel simpeler zeggen deze namen de “experts”, die let wel ook de Politie adviseren, helemaal niets: Vladimir Fomenko en Pavel Vrublevsky, beide gelinkt aan een kolonel van de Russische inlichtingendienst FSB die hier in Nederland ‘gewoon’ bedrijven opzetten en criminele activiteiten ontplooien. Dat zijn er maar 2… Ooit iemand iets horen zeggen over RBN, Morpho, Dragonfly en hun leden in Nederland? Dit zijn APT’s. Ook iets totaal onbekends natuurlijk.

We leven in een tijd waar de gemiddelde leeftijd van een bestuurder 60 jaar is. Deze bestuurders worden geconfronteerd met problemen die extradimensionaal zijn en direct enorme impact hebben in de echte wereld. Als men blijft falen krijg je buitenproportionele paniekreacties die geen enkel effect hebben. Meer geld! Zonder enig plan te hebben wat men hiermee gaat doen anders dan, het volgende hypewoord, meer mensen in te zetten. Elke objectieve adviseur kan je vertellen dat meer geld en meer mensen je vooral grotere piramides oplevert. Dat is leuk maar ook vaak volkomen nutteloos.

Voorlopig kunnen we stellen dat zelfs de meest simpele standaard ICT processen misgaan bij de Politie. Als het probleem niet ligt niet aan de mensen, de techniek en de bevoegdheden, wat blijft er dan over? Aan het antwoord op die vraag zou men moeten werken.

Tenslotte kan ik niet meer totaal incompetentie aantonen dan te verwijzen naar de Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en haar rapport  Organised Cybercrime in the Netherlands.

Gratis tip: Paspoort? Creditcard? NFC bankpas? Toegangspas tot de Tweede Kamer? Zo kun je ze clonen. Kosten nog geen $50 dollar.

Speciale note nav het plaatje: De enige manier dat de software engineer in kwestie een wietkwekerij oprolt is omdat hij er naast woont en de politie heeft gebeld. Waarschijnlijk vanwege stankoverlast omdat er een geëlektrocuteerd lijk (water sproeien + elektriciteit = nooit goed nieuws) in het appartement naast hem ligt.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”