De haat tegen Israël wil nog niet stoppen
door Mathilde van Vliet
Van alle landen comités uit de jaren zeventig is het Palestina Komitee alleen overgebleven.Het Palestina Komitee, dat vliegtuigkapingen en andere terreurdaden ondersteunt.
Het boek “Vijftig Jaar Palestina Komitee, ontkennen, goedpraten en meedoen” is niet op een zaterdagmiddag geschreven. Kees Broer loopt al mee sinds 1976, een periode waar hij voor het eerste deelnam aan de discussie over ‘Palestina’.
Hij deed negen jaar onderzoek naar het Palestina Komitee, op basis van eigen aannemingen, onderzoeken, krantenartikelen en archieven. Datzelfde comité dat vliegtuigkapingen en andere terreurdaden ondersteunt. Daar heeft Kees Broer (Keesjemaduraatje) nu een boek over geschreven: de terreurconnecties van het Palestina Komitee.
Ik ken Broer als iemand die onvermoeibaar voortdurend ‘discussieforums’en demonstraties van de pro-Palestijnse actievoerders bezoekt en daardoor een grote kennis over de Abou-Eenarmen, de Frank van der Lindes en de Anja Meulenbelts van deze wereld heeft verzameld. Gedurende dit onderzoek naar Palestijnse terreur heeft hij al vaak tegenwerking ondervonden. Zo werd hij geweigerd bij een HAMAS bijeenkomst in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt en werd hij tijdens een demonstratie op de Dam omvergegooid. De tegenwerking bij het schrijven van dit boek tart echter iedere verbeelding.
De begeleider van het onderzoek op de UVA, Meindert Fennema, werd door het Palestina Komitee opgebeld, waarbij werd medegedeeld, dat Kees Broer een Mossad agent is. Vervolgens werd het archief van het Palestina Komitee in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, een overheidsinstelling, voor hem gesloten. Leden van het Palestina Komitee wilden niet met Kees Broer praten en de oprichter van het Komitee, Bertus Hendriks liet zelfs weten, dat hij met alle Joodse organisaties en met allerlei mensen wilde praten, maar niet met Kees Broer.
Zelfs na het publiceren van het boek ging de tegenwerking door, toen de schrijver in een brief aan de UVA achteréénvolgens voor dief, AIVD-agent en ‘niet integer’ werd uitgemaakt. Tel daar de moeizame relatie met uitgevers bij op en je begrijpt dat het niet gemakkelijk is geweest dit boek uit te geven. De titel van dit boek “Vijftig Jaar Palestina Komitee, ontkennen, goedpraten, meedoen” helpt ook niet erg. De zionistische Facebook-gebruikers begrijpen de titel niet en ageren door te schrijven ”Palestina Bestaat niet” en andere opmerkingen die de inhoud van het boek helemaal geen recht doen.
Kees Broer kreeg in 2012 vanuit de extremistische linkse beweging een tip, dat het Palestina Komitee niet alleen probeert op een democratische manier te demonstreren en de politiek te beïnvloeden, maar dat leden van het Komitee daadwerkelijk aan de gewapende strijd hadden deelgenomen. Om er achter te komen of daar bewijs voor was, heeft Kees Broer dagenlang het archief van het Palestina Komitee doorzocht. Tweeduizend foto’s van notulen, pamfletten en actieverslagen leverde dat onderzoek op. Toen in 2016 het archief voor Kees gesloten werd, kon hij op grond van foto’s toch verder onderzoeken.
In het boek wordt een gedetailleerde opsomming van de betrokkenheid van het Palestina Komitee bij de gewapende strijd van Fatah en PFLP gegeven. Niet alleen vergoelijken de activisten de aanslagen op Israëlische sporters en andere burgers, ze leveren soms ook een daadwerkelijke bijdrage aan de terreur, door het vervoeren van een bouwtekening voor een bom. Met voetnoten en andere bewijzen uit het archief kan Kees Broer aantonen dat bestuursleden van het Palestina Komitee hierbij betrokken zijn geweest. Uiteindelijk worden de aanhangers van de Rote Armee Fraktion in het Palestina Komitee er in 1978 uitgegooid. Na die tijd wordt het geweld van de PLO tegen Israël door het Palestina Komitee vooral goedgepraat. Tot op de huidige dag wensen de bestuursleden van het Komitee geen afstand te nemen van zelfmoordaanslagen. In de geschriften wordt het bestaansrecht van Israël zelfs ter discussie gesteld.
Hilarisch wordt het verhaal als blijkt dat bij belangrijke bijeenkomsten zoals het bezoek van Yasser Arafat aan Amsterdam of eerder bezoeken aan de vertegenwoordiging van de PLO in Parijs, de activisten van het Palestina Komitee niet eens uitgenodigd worden. Vijftig Jaar strijd tegen Israël heeft verrassend weinig opgeleverd. De oprichter van het Komitee, Bertus Hendriks heeft er wel een goede baan bij Clingendael aan overgehouden. Andere activisten konden op de universiteiten terecht. Maar Nederland heeft nog steeds handelsrelaties met Israël en de koning gaat zelfs in 2020 op bezoek in Israël.
Van alle landencomités uit de jaren zeventig is het Palestina Komitee alleen overgebleven. De haat tegen Israël wil nog niet stoppen.
Voor info en verkoop “Vijftig Jaar Palestina Komitee, ontkennen, goedpraten en meedoen”,EAN: 9789402199017 klik hier
Aanrader!
Amsterdam, 28 november 2019