235 26
Read Time5 Minute, 21 Second

Het is al een tijd onrustig in de wijk waar ik ben opgegroeid, eerst Transvaal en later de aanliggende Schilderswijk. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat er veel is veranderd. Het was er betrekkelijk rustig en thuis hadden we gewoon, net als de rest van de straat, een touwtje uit de brievenbus. De helft was autochtoon en de andere helft van alles en nog wat. Dat was een jaar of 25 geleden. Ik heb nog steeds een moeder die er woont die zich jaar op jaar op jaar ergert en opwindt aan het gevoerde beleid, de toename van het straattuig en het volledige gebrek aan aandacht van het bestuur van de stad, de politiek in het algemeen en de politie.

De politie in het bijzonder want als ze al niet ontbreken of gewoonweg niet komen opdagen dan kiezen zij stelselmatig om pas op handhaving over te gaan op het moment dat het niet een beetje maar serieus te laat is. Er wordt wel eens gezegd dat als je in de problemen komt je beter een pizza kunt bestellen want de bezorger is er sneller bij dan de ‘wouten’. Los daarvan en stel er gebeurt een wonder en de politie pakt iemand op dan wordt het dossier overgedragen aan het OM voor vervolging. Een instantie waar er nogal wat bewijs is *understatement* dat het niet bepaald optimaal loopt aldaar. Ergo, je doet iets fout en gaat een paar uur tot 2 dagen zitten op het politiebureau en kunt dan weer vertrekken. Strafmaat, nul. Kans herhaling “over 9000”.

Kleine anekdote: Een paar weken terug zat ik met mijn makker Jan Roos aan de telefoon terwijl er op klaarlichte dag een leuke grijze Mercedes E63s dwars over het verkeersplein met rokende banden drifte. De Politie die letterlijk voor het stoplicht stond keek er naar en interesseerde het niet. Het licht gaat voor mij op groen en ik rijd langs de agenten en probeerde hen erop aan te spreken. Politie raampje gaat open: “DOORRIJDEN!”. Voor zover het gezag.

Dat is Nederland anno 2020 waarbij wij, normale burgers, over elkaar heen buitelen wanneer het misgaat. Slachtofferrollen worden getrokken, #NEXIT en #grenzendicht wappies gaan los. Ondanks de gevolgen van de ongebreidelde immigratie van mensen waarvan je haast zeker kunt zijn dat ze niet meekomen in onze maatschappij. Ondanks een volledig falend politie apparaat en een OM dat elke keer weer verder de grens van incompetentie over gaat. Een politiek die enkel in zwart-wit denkt of je nou aan de linker- of rechterkant staat, staan ze er echt niet voor jou. Geen enkel politicus is gebaat bij het oplossen van problemen die zij zelf hebben veroorzaakt. De grote gemeenten die vooral druk bezig zijn met zichzelf en niet de burger daarbuiten laat staan de achterstandswijken.

Menigeen heb ik verteld dat er op een doordeweekse dinsdag meer politie op het Binnenhof te vinden is dan in alle achterstandsbuurten van dezelfde stad bij elkaar. Dus kennelijk kan men wel handhaven maar ligt de prioriteit in net wat anders. Voordat je “ja maar” begint te roepen: de politie staat op het Binnenhof samen met de zwaarbewapende Marechaussee…

Het wordt tijd om problemen te erkennen en daar een open dialoog over te houden, samen. Voordat je boos gaat Twitter of Facebook op gaat met tips wat ik kan doen met ‘dialoog’… Wanneer je doelen net zo zuiver zijn als je intenties werkt het zoals hier: GeenStijl presenteert: Manifest Asiel en Integratie.

Kortom en naar aanleiding van mijn tweet gisteren: het Marokkanenprobleem is een gevolg van:
1) Ongebreidelde immigratie van kanslozen en nareizigers waar net zo min voorwaarden aan worden verbonden
2) Een politieapparaat dat, niet enkel op immigratie, niet functioneert
3) Een OM dat eigenlijk opnieuw opgezet moet worden met nieuwe mensen
4) De kansen die asielzoekers krijgen om een beslissing aan te vechten ondanks dat ze uit een veilig land komen
5) Totaal opportunistische en ongeïnteresseerde politici aan beide kanten van het spectrum
6) Bestuurders die haast, en soms ook, crimineel bezig zijn geweest bij instanties
7) Gebrek aan een integraal en duidelijk beleid
8) De ‘allochtone voorbeelden’ c.q. DiviBasers die er nu vooral door de publiekeomroep naar voren worden geschoven zijn ook degene die of heel ver van hun eigen groep staan of daarin actief hebben bijgedragen tot de huidige problematiek
9) De ‘gemeenschap’ kan vaak niet meer doen dan net als de rest van Nederland. De politie bellen, de wijkagent vertellen wie de onruststokers zijn of ultimo op andere partijen stemmen. Zo is de PVV een van de grootste partijen in achterstandswijken en laat nou daar vooral of eigenlijk bijna enkel allochtonen wonen…
10) Gemeenten, provincies en rijksoverheid die de totstandkoming van getto’s in de hand helpt. Als men alle sociale woningbouw gaat concentreren (levert het meest voor de projectontwikkelaars op) dan krijg je een oververtegenwoordiging van klootzakjes wat weer voor meer klootzakjes zorgt. Spreid je dat op een normale manier uit dan heb je veel sneller de overlastgevers in de smiezen en zo hoef je geen 4 politiebureau’s rond een wijk te plaatsen. Dat stelt je in staat om effectiever op te treden en daarmee bevorder je integratie. Heel eerlijk welke incentive is er nu voor integratie wanneer Marokkaans of Turks net zo vaak gesproken wordt als Nederlands in de buurt?
11) Is er ooit onderzoek gedaan naar de hulpvraag van ouders die vaak de moed hebben opgegeven voor Mo’ of Ali? Waarbij instanties als Jeugdzorg net zo goed functioneren als de politie en OM. Waarbij ouders vaak zelf niet verder komen dan om hulp te vragen bij de politie.

En vooral dat laatste val ik over. Talloze berichten dat “die mensen” het zelf maar moeten oplossen. Tja als iedereen zijn eigen problemen moest oplossen waar ze niet voor hebben gekozen dan hadden we in Nederland een heel ander sociaal stelsel. Je kunt als ouder veel maar niet alles. Je kunt niet de wijk veranderen. En als je dan iemand in elkaar slaat dan weet de politie wel je voordeur te vinden. Of erger je wordt doelwit van de klootzakken in de wijk.

De incidenten waarbij jonge allochtone jongens en mannen betrokken zijn nemen toe. Jongens die voornamelijk in Nederland zijn geboren en toch ook niet. Je kunt immers moeilijk stellen dat de achterstandsbuurten representatief zijn voor Nederland. Voor de huidige generatie is het misschien te laat. Maar laat je deze situatie bestaan dan heb je in de volgende 20 jaar echte no-go zones.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme