22 1
Read Time2 Minute, 21 Second

Met Femke Halsema zit men in Den Haag natuurlijk flink in de maag. Haar positie na het niet optreden bij de uit de hand gelopen Black Lives Matter demonstratie op de Dam is onhoudbaar geworden. Als een burgemeester, daarmee baas van de politie, gaat mee demonstreren, over welk onderwerp dan ook, gaat diegene al ver buiten zijn of haar boekje. Je kan niet drie petten tegelijk op hebben, die van burgermoeder, politiebaas en activist. Dat je 10.000 mensen op een kluitje toelaat tijdens een pandemie, terwijl we een door de overheid onder druk van boetes opgelegde 1,5 meter samenleving hebben, zou ook al genoeg zijn om te twijfelen aan iemands functioneren. Die twee gecombineerd is een dodelijk cocktail.

Alleen het gaat haar de kop niet kosten. Dat heeft met van alles en nog wat te maken, maar vooral omdat als Femke moet gaan er een beerput opengaat. Want Halsema heeft deze demonstratie moeten melden aan Remkes, commissaris van de Koning te Noord-Holland. Remkes heeft dat weer moeten melden aan Karin Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en daarmee baas over de burgemeesters. Ollongren heeft dat weer moeten melden aan premier Rutte. Zo werkt dat nou eenmaal. Dus een hele sliert mensen waren op de hoogte en hebben hun goedkeuring gegeven. Het is dan ook niet vreemd dat al die hoofdrolspelers, naast La Halsema, niet direct hebben gereageerd tijdens alle ophef. Ze trokken gelijk hun handen ervan af.

Dat was ook de reden dat we wel minister van Veiligheid en Justitie, Grapperhaus zagen reageren. De man gaat namelijk helemaal niet over het optreden van de burgemeester, waar de discussie over ging. Ollongren wel, maar is naast huisvriendin van Femke, in geen velden of wegen te bekennen. Rutte reageerde er pas op toen hem er naar werd gevraagd tijdens de wekelijkse persconferentie. Wat hij daar zei was interessant. Ik parafraseer: ‘Nee, het kon niet want te druk. Het was onverantwoord, maar Femke heeft niets verkeerd gedaan.’ Zo was de hele verdedigingslinie opgetrokken. Het was fout, maar niet haar fout.

Paul Rosenmöller, nog steeds officieus de baas van de partij, ging bij Halsema langs voor spoedoverleg, waarna hij in de studio van Op1 vertelde dat het een leermoment is geweest. Alsof het burgemeesterschap van onze hoofdstad gelijk is aan een stage bij de plaatselijke slagerij. Kritische vragen waren er natuurlijk niet, zoals we gewend zijn van de media. De dag erna zat de korpschef van de politie bij Op1. Ook hij noemde het een leermoment en nam hij de schuld op zich. Maar wie is direct zijn baas? Juist, Halsema. BV Nederland heeft dus besloten dat ze kan blijven. Iedereen en zijn ouwe moer krijgt of neemt de schuld en de extreemlinkse activiste blijft op haar post. De rechtsstaat staat te wankelen.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme