14 2
Read Time4 Minute, 40 Second

Al maandenlang zien we in de Nederlandse media dat de overheid(RIVM en Regering), virologen en andere deskundigen en professionals het dragen van mondkapjes afraden. Dit terwijl juist in andere landen om ons heen mondkapjes worden geadviseerd en zelfs worden verplicht.

De Fabels door deskundigen.

De uitspraken van deskundigen in de afgelopen maanden liegen er niet om en zijn hoogst twijfelachtig indien je naar andere landen kijkt. Geen enkele uitspraak wordt wetenschappelijk onderbouwd. Want ja deskundigen he. Een bloemlezing van uitspraken:

Viroloog van Leer, UMCG:
,,Het is veel beter om op straat minimaal 1,5 meter afstand te houden dan om een mondkapje om te doen”, zegt viroloog Van Leer.
Maar waarom draagt zorgpersoneel ze dan wel? ,,Omdat wij patiënten moeten aanraken en dus die 1,5 meter niet kunnen aanhouden”, zegt viroloog Van Leer.
Het kan dus geen kwaad om toch een mondkapje op te doen, want het zal altijd iets helpen. ,,Nou ja, je maakt mondkapjes op die beter naar het zorgpersoneel hadden gekund”, aldus viroloog Van Leer. ,,En het draagt ook echt niks bij. (Commentaar. Dit klinkt tegenstrijdig: dus het draagt niks bij maar zorgpersoneel draagt ze wel? Snapt u het nog?)

Marion Koopmans, hoofd afdeling virologie, Erasmus MC:
“Dus wij zeggen: mondkapjes zijn belangrijk voor mensen die zorg verlenen aan ernstig zieke mensen. Of voor huisartsen die materiaal afnemen bij zieke patiënten. Zij hebben die spullen hard nodig. Mensen hebben mondkapjes gehamsterd, maar geef ze alsjeblieft aan de huisarts.’”  (Commentaar: prima maar vertel dan het eerlijke verhaal dat er te weinig zijn en dat de zorg prioriteit heeft. Maar dat doet deze deskundige ook niet…)

Bert Niesters UMCG:
“Het mondkapje als wapen tegen het coronavirus? Dat is eigenlijk zinloos” (Commentaar: Bewijs? Waarop gebaseerd? Niets van dit alles )

Liveblog Hart van Nederland. (begin april)
Update 18:45 – RIVM raadt gebruik mondkapjes op straat nog steeds af (Commentaar: dit was naar aanleiding van wijziging CDC(VS) beleid en daaropvolgend de WHO)

Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten, RIVM op 1 april tegen de 2de kamer: “mondkapjes dragen in openbare ruimte haalt niets uit.” (Commentaar: waarop is deze uitspraak gebaseerd? Wederom geen bewijs. Niets. Ook niet gevraagd door politici. Wat zeer kwalijk is.)

Ann Vossen, viroloog, LUMC:
Waarom dragen hulpverleners wel mondkapjes: “Die staan dichter bij een ziektebron, vertelt viroloog Ann Vossen. “Dus die moeten zichzelf goed kunnen beschermen.” (Commentaar: ok dat snappen we. Maar staan gewone mensen dan nooit dichtbij een ziektebron? En hoeven gewone mensen zich dan maar niet te beschermen?)

Joyce Henzen van GGD IJsselland.
“Vaak zijn de gaatjes in zo’n stofmasker te groot, waardoor een virus alsnog binnen kan komen. Of zo’n kapje wordt verkeerd gebruikt, waardoor de risico’s eigenlijk alleen maar groter worden. Mondkapjes geven schijnveiligheid.” (Commentaar: wederom geen bewijs voor deze uitspraak.)

De Feiten

Landen in Azië dragen wel mondkapjes. Deels komt dit door de ervaring die men heeft met SARS, MERS, en andere virussen in de afgelopen decennia. Anderzijds dragen velen al een mondkapje in het verkeer tegen vervuiling. De steden in Azië zijn veel dichter bevolkt dan in Europa of de VS. Door het dragen van mondkapjes heeft het coronavirus zich echter veel minder snel kunnen verspreiden. In landen als Korea, Japan, Hong Kong, Taiwan, Singapore zien we dat het dragen van mondkapjes in drukke openbare ruimtes als winkelstraten, metro’s, pleinen, vliegvelden enzovoorts weldegelijk zin heeft. In deze landen is dan ook het aantal besmettingen door het coronavirus onder controle. Het dragen van mondkapjes hebben daar een rol in gespeeld volgens de top Koreaanse Virus expert Professor Woo Joo Kim van de Korea Univercity College of Medicine in deze video, waarin hij zich verbaasd over het niet dragen door Europa en Amerika van mondkapjes.

Oostenrijk, Tjechië, Polen stellen dragen van mondkapjes verplicht. Ook in landen als België, Duitsland en zelfs de USA worden nu mondkapjes geadviseerd. België gaat ze verplicht stellen binnenkort.

Zouden al deze landen het verkeerd hebben door mondkapjes te adviseren of te verplichten? Weet het RIVM en de overheid hier het beter dan al deze landen? Gelooft u dat nu werkelijk? Helpen mondkapjes echt alleen bij zorgpersoneel? Dit gelooft u zelfs niet.

Het echte verhaal achter de fabels van deskundigen is dat men onvoldoende mondkapjes heeft voor de zorg en men (de overheid) bang is dat deze opraken. In plaats van de waarheid te vertellen komt men met ongefundeerde argumenten zoals de fabels eerder in dit artikel laten zien. De uitspraken van Nederlandse virologen en de Nederlandse overheid over mondkapjes worden op geen enkele manier onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn echter wel onderzoeken die aangeven dat mondkapjes wel voldoende werken. Zie hiervoor de volgende lijst met onderzoeken en adviezen.

Effectiviteit gezichtsbescherming. Onderzoek gepubliceerd op 3 april 2020 in Nature Medicine: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2

Advies Hong Kong Government: https://www.chp.gov.hk/files/pdf/nid_guideline_general_public_en.pdf

The Lancet Respiratory Medicine website https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30134-X/fulltext

Onderzoek uit 2008 door ondermeer medewerkers van RIVM en TNO: mondkapjes helpen weldegelijk ! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/

Conclusie

In tijden van crisis verwacht je als burger dat een overheid, een regering, eerlijk en duidelijk communiceert. In het geval van het gebruik van mondkapjes door burgers is ons eigenlijk via deskundigen fabels verteld. We zijn voorgelogen. Zeker indien we naar andere landen kijken. Mijn advies zou daarom zijn: trek het boetekleed aan. Herstel de communicatie over mondkapjes met de burgers. We zijn geen kleine kinderen. We kunnen tegen de waarheid. Vertel gewoon de waarheid en lieg niet!Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Peter Lofström

Written by Peter Lofström

#NewsJunk, #PoliticalInCorrect, #FreedomofSpeech, #RawSatire, #Snoeihard en #Ongefundeerd met wat korrels zout.