22 0
Read Time1 Minute, 58 Second

Na de corona-crisis moeten we de rekening opmaken. Daar is het nu te vroeg voor en alle energie en kracht moet in de bestrijding gaan zitten van het virus en de gevolgen ervan.

Maar als het straks voorbij is dient er over heel veel zaken nagedacht te worden voor de toekomst. Een parlementaire enquete lijkt me zeer op zijn plaats. Maar niet alleen het Nederlands parlement moet aan de slag met de eindrekening van deze crisis.

Ook het RIVM moet kritisch naar eigen handelen gaan kijken. Zo vaak zat de organisatie er naast, dat je je soms afvraagt of het wetenschappelijk instituut niet te veel is gepolitiseerd.

De Europese Unie heeft weer aangetoond niet in crisissituatie er te zijn. De zoveelste keer is de organisatie apathisch en kan uiteindelijk alleen maar met geld smijten.

De farmaceutische industrie moet tegen het licht gehouden worden. Geld verdienen is prima, maar over de rug van een crisis is niet acceptabel. De regelgeving moet strenger worden. Dat is duidelijk.

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft maar weer eens aangetoond niet competent te zijn. Haar oproepen om net te doen alsof er niks aan de hand is heeft van Amsterdam de grootste brandhaard gemaakt van het land.

De mainstream media laten zich weer eens van hun meest schaapachtige kant zien. Overheidsbeleid wordt niet kritisch benaderd. Rutte als held vereerd en kritische artikelen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hebben ze zelf wel in de gaten dat juist zij de vinger aan de pols dienen te houden?

De NAVO is opvallend stil over de provocaties van het lid Turkije aan de grens van Griekenland. Als de organisatie zichzelf enigszins serieus neemt moet het land van Erdogan uit de club worden gezet. Zo niet kan je de boel beter opheffen.

Het Koninklijk huis heeft aangetoond er niet voor het volk te zijn. Een zielloos obligaat opgedreund praatje van de koning is alles dat we hebben gekregen. Stop alsjeblieft met deze dure poppenkast.

Is er dan ook iets positief te melden? Jazeker. Door de crisis merk ik dat ons land meer een eenheid is. Dat mensen elkaar weer groeten op straat en dat we ons gelukkig mogen prijzen met een goede gezondheid. Dingen die voor de crisis van belang leken zijn nu waardeloos. Een goede les om ook na deze ellende te onthouden.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme