9 0
Read Time4 Minute, 50 Second

Per 1 juli 2020 is het zo dat als je niets invult, je automatisch orgaandonor bent. De logica van de politiek “je bent lid van D66 tenzij je aan de overheid aangeeft geen lid te zijn”.

Ik ben geen @D66

Orgaandonatie. Een onderwerp dat de gemoederen bezig blijft houden. Temeer omdat de datum van begin juli snel nadert en vele mensen niet willen nadenken over het feit of ze na hun dood hun organen willen afstaan.

De overheid doet er middels tranentrekkende mediafilmpjes er alles aan de burgers van Nederland toch vooral te registeren als donor. Want er is een tekort aan organen, dat staat vast.

Maar, is het wel allemaal zo mooi zoals Pia Dijkstra het volk voor schildert? Of zijn er kanten van het hele orgaandonatieverhaal dat niet zulke mooie kanten kent?

Hersendood

Patiënten die hersendood worden verklaard zijn mensen die na een zwaar ongeval of hersenbloeding op de intensive care van het ziekenhuis belanden. De schade aan het brein is zo groot, terwijl de rest van de organen – zoals hart, nieren en longen – normaal functioneren.

Door middel van allerlei tests zijn medici in staat om vast te stellen dat hersenen niet meer zullen functioneren zoals ze deden voor het trauma/ hersenbloeding. Men komt dan tot de conclusie dat het brein levenloos is: hersendood.

Over de vraag wanneer iemand hersendood is nog veel discussie, ook in de wetenschap. Daarom is er verwarring over het hersendoodprotocol in het wetsvoorstel van Pia Dijkstra met heel veel losse eindjes.

Orgaandonatie lijkt goed, maar de werkelijkheid is bepaald niet mooi.

“Iemand waarvan wordt verondersteld dat hij/ zij hersendood is kan worden doodverklaard op basis van de uitkomsten van het hersendoodprotocol. Met het doodverklaren van mensen die nog in leven zijn wordt een enorm risico genomen.” Lees verder

Twijfel

Volgens deze door en doorrotte geprotocolleerde wereld worden mensen wellicht te vroeg “hersendood” verklaard. Kijk het filmpje:

Meer voorbeelden waaruit blijk dat de schijn wordt gewekt dat patiënten zijn overleden/ hersendood zijn verklaard.

Orgaandonor is helemaal niet dood als zijn organen eruit gehaald worden.

De overheid noemt deze mensen echter wettelijk ‘stoffelijke overschotten’.”

Er is voldoende twijfel. Bekijk dit aangrijpende getuigenverslag betreffende orgaandonatie in de Eerste Kamer. Er wordt door een vrouw verteld hoe zij de gehele orgaanprocedure heeft ervaren toen haar man hersendood was verklaard. Kijk

Orgaandonatie

De procedure tot de uiteindelijke orgaanuitname is veelomvattend. Het is al een schrik en een ingrijpende situatie wanneer iemand in het ziekenhuis beland. Familie/ gerelateerden van de hersendode patiënt worden plotseling met veel informatie bestookt. Juist op zulke momenten dat hun geliefde ogenschijnlijk leeft. Hij/ zij ligt op de intensive care aan een beademingsmachine en de borstkas gaat op en neer. Op de monitor neemt men hartslag en bloeddruk waar. Hun vader/ moeder/ zoon/ dochter/ partner ligt er roze en slapend bij.

Na toestemming voor orgaandonatie volgt het definitieve afscheid: de patiënt wordt naar de  operatiekamer gereden in de toestand die zij waarnemen: ogenschijnlijk levend, maar het brein is “dood”.

Echter, de schok is enorm, wanneer de betreffende patiënt na de uitname van organen terugkomt op de intensive care: letterlijk lijkbleek, nu ‘echt’ dood en koud.

Als ze na de operatie uiteindelijk de overledene mogen zien, kan de aanblik van een leeggehaald lichaam een traumatische ervaring zijn. Veel nabestaanden klagen ook over  de nazorg van het ziekenhuis “

“Er steken steeds meer protesten van verpleegkundigen en anesthesisten de kop op, die reageren op de bewegingen van een verondersteld ‘lijk’ tijdens de operatie. Als gevolg daarvan hebben al veel professionals hun naam uit het donorregister laten schrappen.”

Gevolgen van orgaandonatie dringen vaak pas later door tot nabestaanden, schrijft NRC. “De dark side ervan, de orgaanprocedure zelf, wat er met een donor gebeurt, dat het niet altijd even fantastisch is om met een getransplanteerd orgaan verder te leven.”

Gevolgen

Bij de procedure orgaandonatie wordt echter voorbijgegaan aan de grote groep zogeheten wilsonbekwamen, zoals psychiatrische patiënten of dementerenden: mensen die hun wil niet kenbaar kunnen maken en dus een target zijn voor Pia Dijkstra. Dus zou dat betekenen dat per 1 juli 2020 – wanneer deze groep dus niets invult – zij automatisch donor zijn. De logica van “wilsonbekwamen zijn lid van D66 tenzij ze aan de overheid kenbaar maken geen lid te zijn”.

Wat zij dus niet kunnen.

Als gevolg daarvan is het voor D66 erg makkelijk om de wet Voltooid Leven er even snel doorheen te krijgen. Dan is D66’s Pia Dijkstra ook van die dure en lastige bejaarden af.

Kunnen ze de huidjes en botten inzamelen voor de Donorwet.

Pia heeft haast.

Resumé

Ik meen dat orgaandonatie handel is  in organen, waarbij sprake is van een nauwsluitend netwerk. Iedereen dekt elkaar, er zijn miljarden mee gemoeid, er wordt met halve waarheden gesproken en de werkelijkheid is bepaald niet mooi.

Door de rol van de overheid erin te verwerken werkt het emotionele chantage om organen af te staan juist in de hand. De overheid heeft er immers belang bij.

Bedenk voordat u zich bezig gaat houden met deze moeilijke materie: het is uw goed recht na te denken over orgaandonatie en of u dat wilt. Het is vooral uw goed recht niet te kiezen voor orgaandonatie. Lees uzelf in voordat u toestemming geeft. Probeer uw keuze zelf vast te leggen.

Houd familieleden, vrienden en aanverwanten ook in de gaten die dat niet meer voor zichzelf kunnen bepalen: mensen die hun wil niet kenbaar kunnen maken en dus een target zijn voor Dijkstra. Aan die groep wordt aan voorbijgegaan.

Het blijft de eigen keus van mensen en niet die van arrogante D66.

Nee tegen orgaanroof.

Schrijf u uit.

Amsterdam, 18 februari 2020Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Mathilde Van Vliet

Written by Mathilde Van Vliet

Er is veel dat mij interesseert. Af en toe wat schrijfsels over onderwerpen die me bezighouden zal ik hier plaatsen: https://mathildedoethetnuook.blogspot.com/