25 2
Read Time5 Minute, 15 Second

Kinderen, ze zijn zo verdomd handig als het steeds maar niet lukt om je politieke punt door te drammen. Argeloos, onschuldig en niet getekend door de cynische belangen waar volwassenen zich door laten bepalen. Als een kind iets zegt, dan moeten we er wel naar luisteren.

Dat verklaart dan ook het succes van de Greta Thunberg-hype. Volgens onze immer kritische mainstream media (LOL) is Greta Thunberg gewoon een normaal 16-jarig meisje, dat zó bezorgd was over klimaatverandering dat ze besloot te gaan klimaatstaken, en dat inspireerde miljoenen scholieren wereldwijd om hetzelfde te doen. Zo ontstond, geheel organisch, een Grassroots Movement van Jongeren Die Een Toekomst Willen, een beweging die zóveel momentum kreeg dat Greta nu de economische en politieke wereldleiders aanspreekt op de verantwoordelijkheden die ze niet nemen! Speaking Truth To Power!

Nu zijn er natuurlijk vervelende mensen als u en ik, die dan kritisch gaan nadenken over deze materie (bah, hoe durft u!) en vragen gaan stellen als:
“Maar hoe organisch is die beweging nu eigenlijk gegroeid?”
“Kun je van een ‘klimaatstaking’ spreken als scholieren gewoon toestemming hebben om te ‘staken?’ Heet dat niet gewoon een schoolreisje?”
“Is de apocalyptische taal van Greta eigenlijk wel een juiste weergave van de klimaatwetenschap?”
“Als onze wereldleiders de boodschap van Greta niet wilden horen en verspreiden, zouden ze haar dan hebben uitgenodigd om te spreken op een VN-conferentie?”
Enzovoort.

Nou, daarop is een heel simpel verweer. Dan kun je gewoon zeggen: “Durf je wel, tegen een kind!” en je wint de discussie, want de vervelende criticus is dan een gemenerik die kinderen aanvalt, en daar willen Fatsoenlijke Mensen natuurlijk niets mee te maken hebben.

Dit is min of meer hoe de Greta Thunberg-cultus functioneert vandaag de dag, idolaat toegejuicht door politici als Jesse Klaver en Rob Jetten. En zoals eigenlijk het geval is voor alle religies klopt het van geen kant als je even iets kritischer in de materie duikt.
Nu is “kritisch in de materie duiken” in principe natuurlijk de baan van journalisten die werken binnen onze mainstream media, maar die hebben het momenteel veel te druk met het extatisch bejubelen van de Heilige Greta, dus hun journalistieke taken worden momenteel waargenomen door amateurbloggers op WordPress-sites.

Want wat is er gebeurd? Welnu, er bleek een glitch in Facebook te zitten waardoor het plotseling heel eenvoudig te achterhalen was wie allemaal een Facebookpost had aangepast en geschreven.
Dus deze meneer Paul Homewood, van het blog notalotofpeopleknowthat.wordpress.com, bekeek even de geschiedenis van Greta’s Facebookposts (nogmaals de link), en wat bleek? Deze waren niet geschreven door Greta, ze waren geschreven door haar vader, Svante Thunberg, en door klimaatactivist Adarsh Prathap, de afgezant van India in de UN Climate Change Secretariat. Hierbij de screenshots, afkomstig van Notalotofpeopleknowthat.wordpress.com:

Met andere woorden, Greta Thunberg’s woorden, die zogenaamd afkomstig waren van een authentiek 16-jarig meisje dat bezorgd was over het klimaat, bleken gewoon geschreven te zijn door twee volwassenen, een klimaatactivist en een publiciteitsgeile vader.

Wat de critici van de Thunberg-hype nu al een jaar zeggen, en waarvoor deze critici door het slijk worden gehaald door linksdraaiender mensen, die bij hoog en laag volhouden dat de scholierenprotesten, die Thunberg “inspireerde”, geheel organisch gegroeide bewegingen zijn, in plaats van een door belangenorganisaties gecreëerde cynische politieke propagandacampagne.

Geen wonder dus dat Greta Thunberg, die zo welbespraakt is in haar toespraken, plotseling geen woorden weet te vinden als ze een onverwachte (en niet eens kritische) vraag te verwerken krijgt van een journalist. Toen leek het al alsof de woorden van boze, tierende Greta en de woorden van hakkelende, onzekere Greta van compleet verschillende mensen afkomstig waren.
Wat ongetwijfeld ook zo was, en wat voor haar Facebooktoespraken nu dus bevestigd is.

Uiteraard leest u hier niets over in onze mainstream media, want de journalisten van dienst bij NRC, Volkskrant, Trouw, NOS en RTL hebben het te druk met het branden van kaarsjes bij een beeldje van Sinte Greta, terwijl ze met een peinsrimpel in het voorhoofd de eigen klimaatzonden overdenken. Zoals gewoonlijk zijn het weer de rechtse, “populistische” media als Breitbart die dit oppikken en in ieder geval genoeg verspreiden dat ‘Greta’ zich geroepen voelt om dit allemaal uit te komen leggen op ‘haar’ Facebookpagina:

“Some people have been asking who manages this page. First of all, since last spring I only use Facebook to repost what I write on my Twitter and Instagram accounts,” reads the post, in which ‘she’ says she tried Facebook “early on,” but didn’t like it, so she uses “my father Svantes account to repost content.”

“The rest that is shared on Facebook is reposted from Twitter and Instagram by the guy who founded the Greta Thunberg Facebook page long before I knew it existed. His name is Adarsh Prathap and he lives in India. Since a lot of people thought it was my official page in the beginning I asked if I could co-manage it and he said yes.”

Haha, ja, natuurlijk, ‘Greta.’ Eigenlijk is het allemaal doodgewoon, dat andere mensen onder Greta’s naam politieke boodschappen posten op Facebook. En het is natuurlijk alleen maar het doorplaatsen van berichten die ook op Twitter en Instagram staan, accounts die uiteraard gewoon wél door Greta zelf gemanaged worden. Want hoewel Greta Facebook niet gebruikt, is ze natuurlijk wel superactief op Instagram en Twitter, want die social media platforms bevallen haar natuurlijk wél. Because reasons. Is gewoon zo. Heus.
En ook heel normaal natuurlijk, dat een klimaatactivist uit India een Facebookpagina opstart onder Greta’s naam, zonder haar medeweten, om daar politieke boodschappen te plaatsen. Is daar iets geks aan dan? Wat bedoel je met “dat is expliciet verboden op Facebook?”

Ook gek trouwens, dat er niet “account managed by Svante Thunberg” bij haar account staat, zoals gebruikelijk is wanneer bekende mensen hun accounts door anderen laten runnen, en dat we nu pas horen dat Greta dit niet zelf schrijft, nadat deze Facebookglitch dat naar boven bracht.

Ach, het zal allemaal wel kloppen natuurlijk. Heel gewoon dit. Doorlopen mensen, niets te zien hier! Deze Saltmines-blogger is gewoon een gemene volwassene die 16-jarige kinderen aanvalt. Boeeeh! Allemaal boeh roepen, mensen! Iedereen die kritische kanttekeningen plaatst bij het fenomeen Greta Thunberg is gewoon een stomme rechtse klimaatontkenner. Allemaal demonisering en zwartmakerij. Dat hep in de NRC gestaan!Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme