12 0
Read Time3 Minute, 36 Second

Groen gedoe.

Vandaag de dag moet alles ‘groen‘ en ‘duurzaam‘ zijn, met name onwetende jeugd wijst de oudere generaties daar op. De huidige vervuiling wordt voor een groot deel toegeschreven aan de verkwisting van vroeger.

Zeker zijn heden ten dage auto’s zuiniger bijvoorbeeld, maar was het destijds met de beschikbare kennis dan zo dramatisch dat een Zweeds meisje tegenwoordig kan klagen over een gestolen toekomst?

Dit deed me denken aan een verhaaltje van een paar jaar terug, over het gebruik van wegwerptassen voor de boodschappen, wat zich aan een kassa in de Verenigde Staten afspeelde:

Bij het uitchecken in de winkel suggereerde de jonge caissière de bejaarde dame dat ze haar eigen boodschappentassen moest meenemen, omdat plastic zakken niet goed zijn voor het milieu.

De vrouw verontschuldigde zich bij het jonge meisje en legde uit: “We hadden dit ‘groene gedoe’ niet in mijn jongere dagen.

De jonge bediende antwoordde: “Dat is ons probleem vandaag. Uw generatie deed niet genoeg om ons milieu te sparen voor toekomstige generaties.” De oudere dame zei dat ze gelijk had – onze generatie had op dat moment niet het ‘groene gedoe’.

De oudere dame legde verder uit: Destijds brachten we melkflessen en frisdrankflessen terug naar de winkel. De winkel stuurde ze terug naar de fabriek om te worden gewassen en gesteriliseerd en opnieuw gevuld, zodat we steeds dezelfde flessen konden gebruiken. Dus ze werden echt gerecycled. Maar we hadden nog niet het ‘groene gedoe’ toen.

Kruidenierszaken verpakten onze boodschappen in bruine papieren zakken die we voor verschillende dingen hergebruikten. Naast huishoudelijk gebruik als vuilniszakken was er het gebruik van de bruine papieren zakken als kaft voor onze schoolboeken. Maar inderdaad jammer dat we toen niet het ‘groene gedoe’ hadden.

We liepen de trap op, omdat we niet in elke winkel en elk kantoorgebouw een roltrap of lift hadden. We liepen naar de supermarkt en stapten niet voor elke boodschap in de auto. Maar ze heeft gelijk. We hadden niet het ‘groene gedoe’ indertijd.

Destijds hebben we de luiers van de baby gewassen omdat we de wegwerpsoort niet hadden. We wasten kleding in een teil en droogden het daarna aan een lijn, niet in een energie slurpende wasmachine en daarna ook nog eens in een droger. Echte wind- en zonne-energie hebben onze kleren vroeger drooggemaakt.

Kinderen kregen kleding van hun broers of zussen die er uit waren gegroeid, niet altijd gloednieuwe kleding volgens de laatste mode of merkhype. Maar de jonge dame heeft gelijk; we hadden niet het ‘groene gedoe’ vroeger.

Destijds hadden we één tv of radio in huis – geen tv in elke kamer. En de tv had een klein scherm ter grootte van een zakdoek. Geen energie vretend scherm van 90 inch.

In de keuken mengden en roerden we met de hand omdat we geen elektrische machines hadden om alles voor ons te doen.

Als we een breekbaar voorwerp inpakten om te verzenden, gebruikten we oude kranten om het te beschermen, geen piepschuim of plastic noppenfolie.

Destijds hadden we een handgrasmaaier om het gazon te maaien die dus op menselijke kracht liep in plaats van een motormaaier op benzine. We verbrandden calorieën door te werken, dus we hoefden niet naar een sportschool te gaan om op loopbanden te rennen die op elektriciteit draaien. Maar ze heeft gelijk; we hadden toen nog niet het ‘groene gedoe’. We dronken uit een kraan als er eentje in de buurt was in plaats van een plastic fles te gebruiken, zodat we altijd een slokje kunnen nemen.

We vulden pennen opnieuw met inkt in plaats van een nieuwe pen te kopen en we scheerden met scheermesje in plaats van elektrisch. Maar toen hadden we nog niet het ‘groene gedoe’.

Destijds reden kinderen met hun fiets naar school of liepen in plaats van moeders in een 24-uurs taxiservice te veranderen, met een SUV. Maar ze heeft gelijk, wij hadden nog niet dat ‘groene gedoe’.

We hadden één stopcontact in een kamer, niet een hele reeks stopcontacten om een ​​dozijn apparaten van stroom te voorzien. En we hadden geen mobieltje nodig om een ​​signaal van satellieten van 23.000 kilometer in de ruimte te ontvangen om vrienden via een app te vinden. Maar de huidige wannabe greta thunberg generatie klaagt over hoe verspillend oude mensen waren, gewoon omdat we toen niet het ‘groene gedoe’ hadden?

How dare you?

Bart Jan OplaatVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Bart-Jan Oplaat

Written by Bart-Jan Oplaat

Een politiek incorrecte tukker, boer van beroep. twitter @classysaxxon