8 0
Read Time6 Minute, 1 Second

Het probleem is dat wij als burgers linksom of rechtsom de rekening hiervoor zullen moeten betalen. De overheid heeft immers geen geld, het geld dat de overheid heeft, heeft de overheid eerst via tal van belastingen van ons afgepakt. Maar zijn er ook nog andere nadelen?

Indien de overheid ons verplicht om van het gas af te moeten gaan dan zal die daarvoor noodzakelijke investering niet door de overheid worden gedaan maar door de burgers zelf, dus door de eigenwoning-bezitters en de verhuurders. Die verhuurders zullen die investeringen doorberekenen in de huren waardoor die flink zullen stijgen. Terwijl de lonen van mensen al jaren niet afdoende met de inflatie meestijgen.
De huidige huren in ons land zijn al veel te hoog, en zullen hierdoor nog hoger worden.

Een bijkomend probleem zal zijn dat de woningcorporaties door deze verplichte extra investeringen in het bestaande woningbestand minder budget zullen kunnen vrijmaken voor het bouwen van nieuwe woningen. Dit, terwijl we nu al veel te weinig (betaalbare) woningen hebben.

De eigenwoning-bezitter zal die noodzakelijke investeringen zelf moeten proberen op te hoesten. Nu heb ik het geluk dat mijn buurman voor zijn beroep erg veel van verwarming afweet en dientengevolge ook weet wat er in een eengezinswoning allemaal zal moeten gebeuren om een woonhuis geschikt te maken voor het verwarmen met een warmtepomp.

Ten eerste moet op alle verdiepingen en in iedere ruimte vloerverwarming worden aangelegd. Dat betekent dat overal in het woonhuis de bestaande vloeren eruit moeten en er vloerverwarming moet worden aangebracht. Heb je tapijttegels dan zal dat meevallen maar heb je parket, een houten vloer of ceramiek tegels – die je er doorgaans niet heel uit kunt halen – op de vloer liggen dan is dat dus een ramp. Oude dure vloer eruit, en daarna weer een nieuwe dure parket- of tegelvloer erin. Plus de rompslomp in huis omdat ze overal gelijktijdig bezig zullen moeten zijn om dat te realiseren. Dat was één. Wordt het huis daarna nog niet voldoende warm dan zullen ook alle radiatoren moeten worden vervangen. Weer een kostenpost erbij.

Er wordt gesuggereerd dat we de stroom voor de warmtepomp wel met onze eigen zonnepanelen kunnen opwekken. Ook dat is onzin. Want daar heb je een veel groter dak voor nodig dan op onze huizen zit. En bij voorkeur een dak op het zuiden! Zelf kan ik niet meer dan negen zonnepanelen kwijt en dat is precies genoeg voor mijn huidige elektriciteitsverbruik. Daar ik nu nog steeds op gas kook, zal dat alleen daardoor al niet voldoende zijn. Laat staan als ik daar later ook nog een warmtepomp op draaiende moet houden en regelmatig een elektrische auto mee moet opladen.

Dus zonnepanelen gaan ons hierbij niet helpen om de rekening voor de verwarming van ons huis omlaag te brengen in de toekomst. Nog afgezien van het feit dat in de tijd dat we de meeste stroom zullen nodig hebben, – in de winter dus – de zonnepanelen het minst effectief zullen zijn. Laat licht, vroeg donker en overdag weinig UV licht. En als er sneeuw op ligt doen ze helemaal niets. Maar doordat het dan vroeg donker is (verlichting) en koud (verwarming) zullen we ze dan het hardste nodig hebben en dat gaat niet werken. We zullen de Essents en Nuons daardoor nodig blijven hebben. En daardoor ook de torenhoge energiebelasting (193% op Electra, minus een korting van rond de € 1 per dag, nog steeds een netto belasting van rond de 87%) moeten blijven betalen.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over wat het gevaar zou kunnen zijn als we massaal onze huizen met warmte-pompen moeten gaan verwarmen. Nog afgezien van de herrie die dit zal geven als we dat massaal moeten gaan doen, wil ik het ook even hebben over de mogelijke gevaren. In de zestiger jaren dacht er ook niemand na over de mogelijke toekomstige gevolgen van de gaswinning. Nu weten we wel wat daar in een rivierdelta (zachte grond) als Nederland de gevolgen van zijn.

Massaal warmte uit de bodem onder onze huizen gaan aftappen kan straks dus ook dit soort gevolgen gaan hebben. Alleen dan is er geen NAM waar we onze claim kunnen neerleggen (als die al zou betalen) maar dan is het onze eigen installatie op onze eigen grond die de schade aan ons eigen huis heeft veroorzaakt. Dus daar draaien we dan – als het gebeurt – mooi zelf voor op!

Er worden vanuit Den Haag ook tal van subsidies beloofd. Maar ook hier worden we mee beduveld. Een voorbeeld: De maximale subsidie op het isoleren van je eigen woning bedraagt volgens het ministerie van Jonkvrouw Ollongren 20%. Dus 80% moet je dan nog steeds zelf betalen, toch? Omdat je de subsidie pas achteraf krijgt uitbetaald, dus nadat je eerst de investering hebt gedaan, moet je wel eerst uit eigen portemonnee 100% van die kosten van die investering voorschieten. In die rekening zit echter 21% BTW. Oftewel, we krijgen helemaal niets van de overheid, ergo de overheid verdient hier zelfs nog 1% aan.

D66 en GroenLinks hebben het over een investering. Maar vergeten erbij te zeggen dat zonnepanelen maar 20 jaar meegaan en warmtepompen tussen de 15 en 20 jaar. Dus je zult ook moeten gaan reserveren voor een vervanging van deze apparaten. Het is immers geen eenmalige investering en een warmtepomp heeft ook jaarlijks onderhoud nodig. Ook dat kost meer geld dan bij een HR cv-ketel.

Tenslotte nog even dit. Linkse partijen pleiten ervoor om bedrijven meer te belasten voor het klimaat. Maar het is algemeen bekend dat bedrijven altijd deze kosten weer zullen doorberekenen aan hun klanten, dus linksom of rechtsom die rekening komt uiteindelijk ook bij de eindgebruikers (de gewone burger, u en ik) terecht.

Ik heb niets tegen het schoner maken van onze wereld, ergo, daar zou de prioriteit op moeten liggen. Milieu is dan ook niet hetzelfde als klimaat of de opwarming van de aarde. Plastic moet je aanpakken, de zeeën moet je schoon maken en daar kan men vandaag nog mee beginnen. Maar als medewerkers van het KNMI, het instituut dat nog niet eens het weer voor volgende week goed kan voorspellen, zaken gaat beweren die over dertig jaar of later zouden kunnen gebeuren, zet ik daar vraagtekens bij.

Ik ontken niet dat de aarde mogelijk wat warmer wordt. Maar het is de vraag of dat door de aarde zelf, de zon of door de mens komt. CO2 wordt door ons en de dieren uitgeademd en de platen hebben dat nodig om te groeien. Daarom vind je in de kassen in het Westland CO2 installaties om die komkommers en tomaten beter te laten groeien. Ook stikstof is nodig voor het leven op aarde. Daarbij is de aarde een levende planeet, je stopt een zaadje in de grond en het groeit. De aarde draait op twee manieren, de eerste manier zorgt dat we een dag en een nacht hebben. En de andere manier zorgt ervoor dat we op de gebieden buiten de zone rond de evenaar vier jaargetijden kennen. De magnetische Noordpool beweegt ook. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat de opwarming van de aarde door een weer iets anders draaiing door de aarde zelf of de veranderende stand van de aarde ten opzichte van de zon komt?
Harry BeugelinkVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme