0 0
Read Time1 Minute, 52 Second

Vandaag verscheen er een zeer bijzondere doch uitermate interessante crowdfunding. De politiek filosoof Dr. Sid Lukkassen is bezig met zeer bewonderenswaardig nieuw project. Lukkassen wil namelijk een nieuw boek uitgeven waarin diverse briefwisselingen verschijnen van schrijvers uit diverse politieke hoeken.

Geen boek dus die gelijkgestemden hun dogma’s of opvattingen beschermen maar die juist zorgt voor een bredere kijk op zaken. Een project dat ons moet laten realiseren dat we het voor andersdenkenden moeten opnemen, immers de vrijheid van meningsuiting staat steeds meer onder druk – als er al sprake is van vrijheid van meningsuiting in Nederland.

Mocht u benieuwd zijn naar het project klik hier.

Onlangs werd bijvoorbeeld Zihni Özdil van GroenLinks op stalinistische wijze de partij uitgewerkt nadat hij op de foto ging met Lukkassen. Al enige tijd beschouwde de partijtop Özdil al als een blok aan het been, de dwarse vrijdenker wilde maar niet conformeren naar de standaarden van de partij. De foto die Özdil als teken van verbroedering en bereidheid tot discussie plaatste op Twitter was de druppel die de emmer deed overlopen.

Dit soort tragedies bewijzen de noodzaak van het project van Lukkassen. Ook in Nederland zijn we hard op weg naar deplatforming. Het meest recente voorbeeld als het gaat om een poging tot deplatforming was de druk vanuit studenten om hoogleraar Paul Cliteur niet te laten spreken op de universiteit van Groningen. Iets wat een zorgelijke ontwikkeling is; waar we vroeger de barricades nog voor opgingen om onze persvrijheid, of meningsvrijheid te garanderen plegen steeds grotere groepen in onze samenleving zelfcensuur of dwingen ze een vorm van censuur af –  emoterreur, intimidatie-politiek.

Lukkassen is van plan om allerlei verschillende denkers voorbij te laten komen in zijn nieuwe project. Het is nu al bekend dat Ancilla van de Leest, Maarten Boudry en Arno Wellens hun opwachting zullen maken in het nieuwe boek van Lukkassen. Andere schrijvers worden later bekend.

Een initiatief ter bevordering van het vrije debat is het steunen waard in deze tijd. Men begeeft zich steeds meer in zijn of haar eigen safe spaces of bubbeldenkerij. Iets wat een kwalijke ontwikkeling is. We moeten namelijk ten alle tijden in gesprek blijven om zo tot constructieve oplossingen te komen!

 

https://www.voordekunst.nl/projecten/9012-sid-mei-1#het-verhaalVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme