1 0
Read Time1 Minute, 48 Second

Wie had dat gedacht. Dat de PVV nota bene voor betere privacybescherming is. Nou dat was voor mij wel even slikken toen mij het nieuws bereikte dat er over de PSD2 (Payment Service Directive 2) Richtlijn in het Europees Parlement is gestemd.

Deze Richtlijn (niet referendabel) is bedoeld om bancair verkeer te harmoniseren en om de concurrentie in het ‘betalingslandschap’ te verbeteren. Wat houdt dit in? Nou dat er een maximum tarief komt voor debitcard (0,2%) en creditcard (0,3%) transacties. Even… Klinkt super goed toch? Tenzij je er natuurlijk achterkomt dat je 0,0 betaalt al over deze transacties.
Bewijs: ING 0,0 voor transacties (slechts 1 van de 60 verschillende creditcard aanbieders in Nederland)

Komen we bij concurrentie in betalingslandschap… De officiële lobby hotemetoten club voor deze lui heet EPSM (European Association of Payment Service Providers For Merchants) en telt 68 leden. Dan tellen we niet de grote jongens zoals PayPal mee. Je zou kunnen stellen dat deze ‘markt’ wat dat betreft beter in elkaar steekt dan de bancaire sector in de EU met per land slechts een handjevol banken.

Waar gaat het dan om? Simpel… Data. Data data data. Na een sleepnet ook nog eens je betaalgegevens ter beschikking stellen aan derden. Een extra inkomstenbron voor banken, die het al ontzettend moeilijk hebben, namelijk jij. Oh je hebt net je vakantiegeld gehad, dan kan dat prima gedeeld worden met de gerechtsdeurwaarder of een online reisbureau dat dan precies weet hoeveel je te besteden hebt. Dit ideetje had ING een tijd geleden, weet u nog? Dat vonden wij, burgers, best wel een slecht plan waarna politici volgden. Nou dat hebben ze dus ‘samen’ anders ‘geregeld’. Via de EU waar ALLE partijen ook doodleuk voor hebben gestemd (selecteer Nederland als lidstaat onder de link) op, je raad het nooit, de PVV na.

Dit is dan ook meer een bedankje van mij richting de PVV dan de andere privacy hufters. Oftewel onze complete afvaardiging van volksvertegenwoordigers aan het Europees Parlement.

Mijn excuus voor bovenstaand stuk maar ik ben echt werkelijk razend.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”