Een instituut dat de voedselveiligheid garandeert voor ons allemaal. Zij inspecteert dus alles wat we tot ons nemen. Of toch niet?
Er zijn de afgelopen jaren tal van incidenten geweest waarbij mensen goed ziek werden van het eten van besmet voedsel. Iedereen herinnert zich nog wel de verschillende zalm affaires die wij hebben gehad. Of het paardenvlees schandaal, waarbij de rechter en de Raad van State er uiteindelijk aan te pas heeft moeten komen om de NVWA tot openheid te dwingen over deze zaak. Een miltvuur uitbraak die stil is gehouden. Of de “asbest in brood vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid“-affaire. Zo ook in maart van dit jaar is er weer een schandaal, de Braziliaanse vleesfraude…
Waar ligt dit nou aan dat er zoveel grote schandalen zijn? Een van de oorzaken is dat onze organisaties blind moeten vertrouwen op de voedselveiligheid controleurs in andere landen zoals je kunt zien in de twitter antwoorden die ik heb gekregen.
Voor zover ik kan zien, uit de controles in de EU blijkt dat er geen aanleiding is om zalm uit NO te onderzoeken op de stoffen die u benoemt
— Inspecteur Import (@NVWA_Import) March 31, 2017
Aan de grenzen van de EU wordt zalm uit Noorwegen niet gekeurd en onderzocht omdat voor vis uit dit land geen veterinaire keuring vereist is
— Inspecteur Import (@NVWA_Import) July 9, 2017
Plaats dat in het licht van onderstaande documentaire over echt foute gekweekte vis. Waar Scandinavische landen tot op de dag van vandaag elk onderzoek naar hun gekweekte vis weigeren. Waar de rijkste man van Vietnam dagelijks voor tonnen met antibiotica en chemicaliën volgespoten vis uiteindelijk levert aan ons.
Eet smakelijk.
– UPDATE – 26 juli NVWA Hotemetoot: Eten van besmette eieren valt best meej heur huehuehue…
– UPDATE – 30 juli NVWA: ETEN BESMETTE EIEREN GA JE MORSDOOD VAN. TERUG HALEN ALLES NU NU NU #PANIEK oftewel: fipronil goed tegen kakkerlakken (onduidelijk of hij het over Rotterdammers had), bloedluis, politici en gewone mensen.