0 0
Read Time2 Minute, 15 Second

Ten eerste komen met een initiatiefwetsvoorstel dat nog niemand heeft gezien. Het slechts aankondigen daarvan levert al behoorlijke publiciteit op voor de heer Wilders. We kennen slechts enkele details en laten we daar wat dieper naar gaan kijken.

De Telegraaf schrijft:

In het wetsvoorstel kan de AIVD iemand van straat laten halen zonder dat diegene een strafbaar feit heeft gepleegd.

De AIVD haalt geen mensen van de straat daarvoor hebben wij de politie. De AIVD is een inlichtingendienst dat is het eerste punt.

Verder schrijft de Telegraaf:

Deze persoon kan dan een half jaar lang preventief worden opgesloten. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier dan nog wel goedkeuring voor geven en binnen een week moet een rechter naar de zaak kijken. Maar die mag alleen marginaal toetsen of de dienst juist heeft gehandeld.

Laten we vooral de macht van rechters en dus de rechtspraak gaan inperken, dat zal ons allen, zeker op lange termijn, goed doen. En over die lange termijn gaat het. Welk probleem los je hier structureel mee op?

Linksom of rechtsom, het risico van aanslagen blijft. Saudi Arabië en haar buurlanden zijn nog steeds vrij om hun ideologische gif te verspreiden onder de normale moslims. Bovendien zijn er geen betere maatregelen die je kunt treffen? Maatregelen die kunnen rekenen op steun vanuit een meerderheid van alle bevolkingsgroepen.

Dus naast een initiatiefwetsvoorstel, dat niemand kent en dus het niet gaat redden, wil dhr. Wilders een beperking van, in essentie, onze Grondwettelijke vrijheden. Wat is het toetsingskader bijvoorbeeld? Iemand die nou net een verkeerde website bezoekt? Of net tegen Annabel Nanniga, iemand die snelkookpan of lucifers te vaak Google’t? Iets wat veel van dit simpel georiënteerd volk ontgaat is dat dit vooral de eigen vrijheid inperkt en aan niets bijdraagt dan een gevoel. Het gevoel dat iemand opgepakt kan worden voor het hebben foute gedachten of arbitraire redenen zoals je zoekgeschiedenis. Dat gevoel werkt ook de andere kant op. Moet ik, als iemand met een islamitische achtergrond, extra op mijn passen letten omdat ik lukraak zonder enige vorm van proces vastgezet kan worden? Waarbij mijn grondrechten ontnomen kunnen worden voor een periode van een half jaar?

Om Bart Nijman van Geenstijl te quoten: Met de maatregel zou deze terreurverdachte bijvoorbeeld niet zomaar in en uit de gevangenis kunnen lopen. Maar Moeten We Dit Wel Willen in een seculiere rechtsstaat? Mag je dragers van subversieve ideologieën zomaar opsluiten?

Het is duidelijk dat er iets gedaan moet worden echter moet dat wel proportioneel en in overeenstemming met onze Grondrechten zijn. Iedereen maakt zich zorgen over het toenemende extremisme en geweld ook mensen met een islamitische achtergrond.

Op emotie moet je nooit handelen want daar krijg je alleen maar brokken van.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”