Op diverse fora klagen gebruikers van financiële en gemeentelijke software over exorbitante prijsverhogingen. Soms gaat het om 200 procent, soms zelfs om 600 procent. We zijn kwetsbaar, niet wendbaar en dus aan de wolven overgeleverd.
Gemeenteambtenaren klagen over prijsverhogingen voor softwareonderhoud bij softwareleverancier Vicrea. De klagers laten de willekeur goed zien. Een gemeente krijgt een verhoging van 100 procent voor de kiezen, de andere 430 procent, weer een ander ‘slechts’ 40 procent, terwijl een gemeente van nog geen 7.000 euro per jaar naar ruim 49.000 euro gaat. Een stijging van meer dan 600 procent.
Veel voorkomend
Het bizarre van het verhaal is dat Vicrea bekend staat als een uitdager van de gevestigde orde op de gemeentelijke softwaremarkt. Maar tijden veranderen en sinds juni is het bedrijf eigendom van hetzelfde moederbedrijf als dat van een grote jongen op de gemeentelijke softwaremarkt: PinkRoccade. En dat bedrijf flikte die truc met het verhogen van de onderhoudstarieven al in 2014.
Op een ander forum klaagt een accountant over een leverancier van administratieve software, Unit4. Die partij stuurde hem een rekening voor onderhoud, waarbij de prijs met 200 procent is gestegen. Diverse accountants herkennen het beeld en bespreken mogelijkheden om over te stappen.
Vendor lock-in
Maar overstappen naar een andere marktpartij is heel erg duur en enorm veel gedoe. Dus weten de marktpartijen dat binnen een zeer royale bandbreedte je daadwerkelijk alles met de prijzen kan doen. De klanten zitten zowel technisch als contractueel muurvast. Zolang migreren ingewikkeld is, hoef je je niet betrouwbaar op te stellen.
Maar je kunt je als klant wél ontworstelen aan de vendor lock-in. De marktpartijen hebben vaak een gezamenlijk kenmerk als ze in de modus ‘zakken openhouden en vullen’ zitten: ze innoveren niet of nauwelijks. Veel software wordt door de tijd ingehaald en kan prima herschreven worden.
Zelf doen
Het is dan ook wachten op de eerste gemeente die zelf de functionaliteit van Vicrea gaat vervangen door een open-sourcevariant en die aan de medeoverheden beschikbaar stelt. Ook accountants gaan vroeg of laat doorkrijgen dat een boekhouding in de kern al meer dan een eeuw hetzelfde is en dat ook dit proces prima opnieuw in software is over te zetten.
Als een paar partijen zich kwaad maken om de door de software gegijzelde data te kunnen verwerken, is migratie opeens wel een optie. Dat is door een zure appel heen bijten om de overheden over langere tijd geld te besparen.
Ondertussen is dan de boodschap helder: leveranciers kunnen niet alles maar flikken over de rug van de belastingbetaler, want dan maak je jezelf overbodig. Dat zou ook een fijn signaal zijn naar de ambtenaren, die niet op fora gehoord moeten worden, maar in bestuurskamers.
Voor meer informatie: http://dewinter.com/ en vergeet niet Brenno de Winter te volgen op Twitter: https://twitter.com/brenno