3 0
Read Time4 Minute, 48 Second

De laatste maanden heb ik geprobeerd om niet mee te gaan in alle politieke uitingen. Maar. Dan heb je binnen een week weer GroenLinks en FvD die de grenzen van het normale verder oprekken. Het gaat al een tijd niet meer om u, mij of de buurman maar slechts hoe het image is in de media. Laten we beginnen met GroenLinks.

GroenLinks

GroenLinks heeft elk programma, elke krant en elke opiniemaker weer eens gehaald door, naar ik weet, heel bewust een volkomen onbekende op nummer 9 te plaatsen. Een nummer 9 die zelf ook nieuw was voor de partij. Over de persoon ga ik het niet hebben want daar is alles van naar buiten gekomen. Daarnaast is mijn standpunt wat betreft Islamisme of de combinatie religie/politiek in het algemeen u als trouwe lezer duidelijk.

Waar ik het wél over wil hebben zijn de meer geschikte kandidaten met hetzelfde profiel als de nummer 9 binnen de partij? Nou laten we eens ‘shoppen’ binnen de bestaande verkozen vertegenwoordigers van GroenLinks. Daarbij gaan we heel opportunistisch zoeken naar een allochtone islamitische jonge vrouw met hoofddoek. Dat scoort lekker en zo laat je zien dat je super divers bent.

Gemeenteraden

Rotterdam
Den Haag
Utrecht
Zwolle
Breda
Groningen
Maastricht
Amsterdam
Amsterdam Nieuw-West
Hilversum en Wijdemeren
Haarlem
Almere
Leeuwarden

Provincies

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Jongeren organisatie

DWARS

Tweede en Eerste Kamer, Europees Parlement en Partijbestuur

Het moge overduidelijk zijn dat er 0 mensen zijn met een hoofddoek. Jonge vrouwen van allochtone afkomst? Nog moeilijker. Althans net zo moeilijk als het vinden van een werkelijke diversiteit binnen de partij.

Je jongerenafdeling is van het niveau FvD wit en hoogopgeleid, net zoals de Europese afdeling en partijbestuur. Over die laatste, leuk dat Imane er zit maar als je portefeuille “Diversiteit en inclusie” is dan ben je, toetsbaar en objectief, niet heel erg effectief.

Conclusie: de huidige nummer 9 is een absolute aanwinst voor de partij. Stel je zit in de gemeenteraad van Hilversum (volledig blank en overwegend ‘witte 50+ man’ overigens) dan kun je wel stellen dat jouw partij zoveel beter is op het gebied van diversiteit want kijk maar nummer 9.

Wie wel effectief is, en dit is voor mijn rekening zijnde speculatie, de radicale islam. De Moslim Broederschap heeft zelfstandig nooit echt politiek voet aan de grond weten te krijgen in Nederland. Het heeft geen zetel in het parlement en zelfs partijen als Nida, Partij van de Eenheid en Islam Democraten zijn en blijven niche’s. DENK zet ik hier bewust niet tussen omdat dat meer een Turks op Erdogan georiënteerde partij is dan een islamitische.

Maar nu is het heel duidelijk dat er op z’n minst een openlijk religieuze kandidaat op een kieslijst komt te staan van een niet religie georiënteerde partij. Die afkomstig is vanuit de bestuurlijke top van een organisatie die eigenlijk weinig op heeft voor de rechten van LHBTI’ers, pleit voor ritueel slachten en religieus onderwijs. Voorbeelden die geenszins passen bij een politieke partij als GroenLinks. Het is daarom afwachten wat de uitwerking gaat zijn.

Het is niet ondenkbaar dat bij een eerste stemming die religieus tegen de waarden zijn van de nummer 9 zij weigert bij het kruisje te tekenen. De gevolgen? Weer een religieuze partij gefaciliteerd door ‘links’ omdat ze nou eenmaal diversiteit preken maar niet zitten te wachten op geëmancipeerde minderheden.

Forum voor Wappies Democratie

De stroom van ellende houdt maar niet op binnen FvD. Je hebt geen vijanden nodig als je hoort en leest wat zich allemaal binnen de partij afspeelt. Ook hier behoud ik me van commentaar over de personen zelf. Wel vind ik dat FvD haar kans om de Nederlandse politiek te hervormen volledig heeft verspeeld.

Het FvD zou een brede volwassen volkspartij zou kunnen worden met inspraak, experts en goede standpunten. Op dit moment is het niet meer dan een persoonlijkheidscultus. Die bovendien nogal de teugels laat vieren wanneer het op zaken aankomt waar menigeen niet op zit te wachten. Jammer en pijnlijk. Net zo pijnlijk als het mooie momentum dat FvD had bij aanvang van de pandemie en vervolgens volledig wappie gaat met rappers en al. Is er iemand nog binnen de partij te vinden die naar de glorieuze leider kan lopen en hem op de man kan vragen of deze lijn nou wel zo verstandig is?

Is dit de serieuze partij die Nederland wilde hervormen? Zitten hier de mensen die ons land verder kunnen brengen? Conclusie: nee. Op een enkele uitzondering na. Ik ben stiekem best wel fan van Annabel Nanninga geworden. Al ben ik het soms met haar oneens zie en lees ik genuanceerde bijdragen, scherpte wanneer dat nodig is en passie. Iets waar ik enorm veel respect voor heb.

Staat deze kanjer op de kieslijst voor de komende verkiezingen? Natuurlijk niet. Op dit moment denk of verwacht ik dat haar aanhang iets groter zal zijn binnen FvD dan die van de glorieuze intellectuele leider. Wederom… Gemiste kans. De vraag die rest is daar de campagne nog niet vol aan de gang is: hoeveel meer ellende komt er naar buiten? Hoeveel meer ellende is er nodig om door die dikke plaat die voor Baudet z’n kop hangt door te dringen? Dat er steeds minder leden en burgers staan te wachten op de richting die FvD heeft gekozen wordt met elke peiling wel duidelijker.

Als een beetje burger 5 minuten per week de tijd zou nemen dan prikt deze door de bubbel van de marketing heen.

Er is geen links. Er is geen partij voor de anderhalf miljoen ZZP’ers. Of voor al die MKB’ers. Er is geen partij voor de doorsnee Nederlander wat zijn of haar afkomst ook is.

Kortom voorlopig is er geen partij voor u of voor mij.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”