44 3
Read Time2 Minute, 9 Second

In tegenstelling tot dit jaar had 2018 een fantastische zomer. Maar liefst drie maanden warm en droog. Het leek hier wel Zuid-Frankrijk. Het nieuwe normaal konden we in de media lezen. Door de opwarming van de aarde zouden alle zomers zo worden. We konden er maar beter aan wennen. Het grondwaterpeil was wel voor altijd en onherstelbaar gedaald. We moesten afscheid gaan nemen van gewassen. Sloten en plassen zouden verdwijnen. Het jaar erop hadden geen maandenlange warme zomer. Het was voornamelijk koud en nat. Het grondwaterpeil herstelde zich een beetje. Maar er waren toch vier bloedhete dagen te melden. 40+ graden werd gemeten. Wen er maar aan, het nieuwe normaal. Verzengende hitte in bloedhete hittegolven. Komt door de opwarming van de aarde schreef de media. Door die natte zomer, een natte herfst en een natte winter en daarop volgende natte lente is het grondwaterpeil in vrijwel heel Nederland toch hersteld. Ondanks dagenlange berichten waar het einde werd aangekondigd deed de natuur wat nodig was.

Het is 2020. En zoals dit hele jaar is ook het weer ruk. Wat eigenlijk vreemd is want in de media was aan het begin van het jaar te lezen dat ook deze zomer weer extreem heet en droog zou worden. Dat komt door de opwarming van de aarde namelijk. Toen juni koud en nat bleef, zou juli belachelijk warm en droog worden. Ook die maand is belachelijk koud en nat. Maar Gerrit Hiemstra, weerman van de KNMI en grootverdiener aan de klimaathysterie, geeft niet op. Ondanks dat het gisteren 23,1 graad kouder was dan vorig jaar waarschuwt de onheilsprofeet ons voor een warm augustus. Zo zegt ie: “In vier weken zomer kan een hoop gebeuren. Het weer is gewoon heel erg veranderlijk”. Dat is een interessante opmerking. Want waar het altijd over klimaat gaat als het een hete zomer is spreekt Gerrit nu van weer dat veranderlijk is. Maar daar zegt de weerman al zelf over: “Dat wordt me vaak gezegd: als het warm is, hebben jullie het altijd over klimaatverandering? Maar ‘extreem weer’ plaatsen wij altijd in perspectief. Wat dat betreft kun je ook deze koele zomer in het perspectief van klimaatverandering plaatsen. Als je dat doet, zul je zien dat het aantal koele zomers afneemt, dat de zomers gemiddeld steeds warmer worden. Alleen dit jaar niet.”

Zo zie je maar. Warme zomers is klimaat, koude zomers is klimaat en het wordt steeds warmer, alleen nu ff niet. Het lijkt er bijna op dat ze hopen dat hun onheilsvoorspellingen eindelijk een keer uitkomen.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme