31 0
Read Time1 Minute, 47 Second

Als jij of jouw voorouders niet zo heel lang geleden in dit land bent komen wonen en het bevalt je niet lijkt het mij verstandig om verder te kijken. Want waarom zou je jezelf onnodig kwellen. Als ik tweede generatie Nederlander in Spanje zou zijn en ik vond het daar verschrikkelijk ging ik ook weg. Tegen dat land gillen dat ze zich aan mij moeten aanpassen is belachelijk namelijk. Ik pas er niet, andersom is natuurlijk onzin. Het is ook vrij monomaan om te eisen dat een maatschappij, een cultuur, een volk zich aan jouw wil gaat aanpassen. Dus koffer pakken en opzoek naar beter. Het probleem voor veel mensen die gillen dat het hier niet goed genoeg is dat ze heel goed weten dat beter ook niet te vinden is. Ze zoeken dus geen beter land, ze willen dat dit voor hun een perfect land wordt. En dat wordt het nooit. Omdat niet iedereen altijd overal over tevreden kan zijn.

Gisteren zat muzikant Typhoon bij Zomergasten. Dat programma was vroeger erg interessant om te kijken. Toen zaten er nog mensen met een opvallende manier van denken, waren de gesprekken boeiend vanwege de interviewer en konden de fragmenten nog verrassen. Nu is het allemaal alleen maar saai, langdurig en gevuld met goedgekeurde meningen. Typhoon had het over de Nederlandse lucht vol institutioneel racisme wat je in dit land inademt. Het is hier dus een verschrikkelijk land waar de overheid vol overgave een racistisch beleid erop nahoudt. Ik ontken niet het bestaan van racisme en discriminatie en ook de overheid zal zich hier soms schuldig aan maken, al kan ik me niet indenken dat dat expres gebeurt. Maar om Nederland institutioneel racistisch te noemen is gewoon onwaar. Het is een beschadigende overdrijving dat geen ruimte biedt om daadwerkelijk tot een oplossing te komen. De voorouders van Typhoon komen uit Suriname. Niemand houdt hem tegen om daar te gaan wonen als het daar beter is. Alleen zijn carrière misschien. Want ondanks het institutionele racisme zitten de zalen hier vol blanken die dure kaartjes hebben betaald om naar de rapper te komen luisteren.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme