0 0
Read Time39 Second

https://www.youtube.com/watch?v=fEbGRN3TSKY

Of luister:

Dick Swaab’s “Wij zijn ons brein” populariseerde een reductionistische blik op bewustzijn. We zouden alles kunnen leren over het bewustzijn door de brein en haar processen te onderzoeken. Maar hoe lang we ook zoeken in ons brein, we vinden geen ervaring van pijn, geluk of verdriet. We vinden alleen biochemische processen. Met Marc Slors, hoogleraar cognitiefilosofie aan Radboud University bespreek ik hoe we bewustzijn moeten begrijpen en hoe filosofie en neurowetenschappen samenwerken om ons brein en ons bewustzijn te doorgronden.Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Shad Raouf

Written by Shad Raouf

Ik maak podcasts met filosofen, politici, experts en opiniemakers over actuele vraagstukken. Alle podcasts zijn ongeknipt zodat jij je eigen mening kan vormen.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Zijn wij ons brein? Met cognitiefilosoof Marc Slors

  1. Ik mag wel zeggen dat ik als mens ongelofelijk absurde dingen heb gedaan in mijn leven – https://www.motorcyclenews.com/news/new-bikes/2005/march/3000kms-in-24-hours/ – en hetzelfde geldt ook voor de totaal absurde dingen – https://doorbraak.be/ma-ik-wil-dood/ – die mij zijn overkomen. De grenzen van je brein opzoeken is mij wat dat betreft heel goed gelukt in de bijna 58 jaar dat ik nu leef. Ik zal heel eerlijk zijn en wat betreft het afgelopen jaar kan ik me geen zwaarder jaar in mijn leven voor de geest halen. Bijna elke maand schoot het wel door mijn hoofd ik wil niet meer leven met zoveel pijn in mijn lijf. Waar die pijn vandaan komt? Geen idee maar het moet ergens vanuit het brein komen was mijn idee. Vandaar dat ik dacht kom ik moet toch nog die motorreis naar Kazachstan maken laat ik er dan ook maar een absurde motorreis van maken. Mijn idee was zo ongelofelijk veel kilometers te rijden in een korte tijd dat mijn onderbewustzijn (daar weten we dus letterlijk echt helemaal niets vanaf!) zo ongelofelijk vol gepompt zou worden met beelden en ervaringen dat er een opschoning plaats zou vinden van alle ongelofelijk shit (ik was klokkenluider) van mijn voorlaatste baan. Geen idee waarom maar de laatste maand dus juli 2020 lijkt het wel alsof mijn hersenen iets raars doen en ik snap echt niet wat maar wat ik had bedacht lijkt ook echt te werken. Is alles dus louter biochemische processen en niets meer dan dat? Ik geloof dat niet. Waar komt onze geest vandaan? Wanneer ontstaat die geest? Waarom ben ik een vrije geest (net als mijn opa Daan van Egmond) die vele werkgevers hebben geprobeerd klein te krijgen (omdat ik altijd over onrecht en corruptie etc. mijn mond open trok waar niemand anders dat durfde) maar nog één van hen is gelukt. Wat is het onderbewustzijn en wat doen de daar opgeslagen ervaringen met jou geest en lichaam? Ik denk dat we nog zo ontzettend weinig weten wat een mens is – dus lichaam en geest én de wisselwerking daar tussen – en wat leven eigenlijk is dat ik maar gewoon leef en geniet want dat vergeten veel mensen nog wel eens te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.