22 0
Read Time2 Minute, 18 Second

Ik investeerde 49 euro in een aanstaande column. Wat wil namelijk het geval. Ik heb ritmegevoel, ik heb soul, ik heb temperament, ik kan goed dansen, hou extreem van exotisch eten, ben aardig geschapen en uit mijn slapen groeien pikzwarte kroesharen. Het zou dus zomaar kunnen dat ik zwart bloed heb. Als ik dat dus zou hebben kon ik mij ook gaan mengen in het slachtofferdebat. Dan had ik ook rechten en kon ik alle kaaskoppen het zwijgen opleggen, omdat ze ons gevoel niet kunnen begrijpen. Dan hoorde ik er ook een keer een beetje bij. Want tot dit moment moet ik zwijgen en boete doen. Say it once, say it loud. I’m black and I’m proud!, zeg maar.

Ik deed een DNA-test en kreeg gisteren de resultaten binnen. En het was een grote teleurstelling.

Blank, blanker en blankst. Ik weet wel gelijk waarom ik rossig ben en vol sproeten zit met mijn Engelse en Scandinavische roots. Maar verder is het om je dood te schamen. Ik ben gewoon 100% blank uit Noord-West Europa. Geen druppel bloed van een ander ras, geen promillage buiten dit continent. Ik ben wat bestreden moet worden, want voor het minst zuivere ras van de wereld ben ik volledig raszuiver. Iets waar ze vroeger trots op waren, maar waar ik me tegenwoordig dood voor moet schamen, omdat ik daarmee schuldig ben aan alle misdaden door dit beruchte ras heeft uitgespookt.

Ik wil daarom mijn excuses aanbieden voor mijn DNA. Ik heb voor straf vanmorgen een aderlating gedaan en mijn bloed er flink verbaal van langs gegeven. Straks ga ik naar de begraafplaats om mijn voorouders eens flink toe te spreken. Ik zit er zelfs aan te denken om hun grafstenen om te trekken. Want ze hebben mij een dader gemaakt door niet eens met een Chi- of Ghanees op de wip te willen gaan. Aan mijn vaderskant had je Jan Adriaanszoon Leeghwater. Die moest zonodig allemaal dingen droogpompen en werd uiteindelijk begraven in de Grote Kerk in Amsterdam. Als meneertje koekenpeertje nou eens niet bezig was met onder andere het Paleis op de Dam te bouwen of polders leeg te pompen had hij best een beetje kunnen knuffelen met iemand uit de Oost of de West. Maar nee hoor. Of wat dacht je van Bartholomeus van der Made, van mijn moederskant. Een hofrechter uit Delft die daar de Grote Kerk liet bouwen, waar hij ook in is begraven. Hij werd weleens waar in de adelstand verheven, maar een beetje kleur in ons bloed brengen ho maar. Ik schaam me kapot.

Dus bij deze sorry voor hun doen en laten. Sorry voor mijn pure huidskleur. Ik haat mezelf.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme