42 1
Read Time1 Minute, 54 Second

Wat houden we over als straks alle kruitdampen van het Black Lives Matter protest zijn opgetrokken? Dan heb ik het niet over de enorme schade aan gebouwen, de bedrijven die leeggeroofd zijn, vernielingen aan monumenten, de vermoordde en zwaar gewonde agenten, de opgejaagde en in elkaar geslagen blanken, de uitgebrande huizen of ander menselijk of materiaal leed. Wat hebben we nou hiervan opgestoken? Wat heeft het voor zin gehad?

Mijn antwoord: niks. En met niks bedoel ik niets positiefs, ik denk namelijk dat de polarisatie alleen maar groter is geworden. Voor mensen die met minachting naar het zwarte ras keken heeft het niets meer gedaan dan hun vooroordelen bevestigd. Voor mensen die hun overheden zwak en slap vonden heeft het hun gelijk bevestigd. Voor mensen die met angst en beven kijken naar het links-extremisme heeft het al hun angsten bevestigd. Voor alle mensen die zichzelf gediscrimineerd in hun eigen land voelen heeft het niets meer gedaan dan hun gedachten bevestigd. En dan zijn er een heleboel mensen die juist door wat ze gezien hebben dezelfde manier van denken hebben gekregen als de mensen die ik hiervoor heb beschreven.

We zijn er dus als wereld werkelijk niets mee opgeschoten. Ben ik dan tegen demonstreren voor gelijke rechten? Nimmer. Als er een beschaafde demonstratie was geweest stond ik er tussen. Als er geen rellen, plunderingen, mishandelingen, vernielingen, racisme, discriminatie, onderdrukking, vernedering en oproepen tot geweld waren geweest stond ik schouder aan schouder met de betogers. Alleen tussen dit tuig wil ik niet gezien worden. En hun boodschap is niet van naastenliefde en verbroedering, maar van haat, wraak en geweld.

Hetzelfde geldt voor de mainstream media die achter deze haatexplosie staat en het goed proberen te praten. Dat zijn dezelfde mensen die zeggen te deugen en het beste met iedereen voor hebben. Maar het is niet zo. Ze praten over inclusief, maar eisen exclusief. Ze roepen pluriform, maar verwachten alleen hun eigen smaak. Ze vragen om gelijke rechten, maar de rechten van andersdenkenden moeten worden afgenomen. Ze haten fascisten, maar hun handelen is fascistisch. Ze zeggen anti-seksist te zijn, maar mannen zijn het kwaad. Ze gillen anti-racist te zijn, maar blanken zijn per definitie schuldig vanwege hun huidskleur. Het klopt gewoon niet.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme