16 0
Read Time2 Minute, 0 Second

Vandaag wordt er in het minst racistische land van de wereld gedemonstreerd tegen racisme. Het is een reactie op de dood van George Floyd, die om het leven kwam doordat een agent zijn knie in Floyds nek had gezet na een arrestatie en die daar zo lang hield dat de man stierf. Een walgelijke daad, maar onbekend of zijn handelen een racistisch motief had. Enfin, het is nu al dagenlang de reden om tientallen steden in de fik te steken, winkels te plunderen, blanken halfdood te slaan en de politie aan te vallen. Maar is er sprake van racisme in Amerika? Zeer zeker. Is dat walgelijk? Zeer zeker. Moet dat veranderen? Zeer zeker.

De identiteitspolitieke ziekte heeft zich natuurlijk ook in ons vredige landje ingevreten als houtrot in een oude balk. Zo worden blanken doodleuk wit genoemd in het staatsjournaal waar ook een prijs voor het gebruik van zoveel mogelijk allochtonen in je reportage te winnen valt, worden treinreizigers niet meer meneer en mevrouw, maar genderneutraal reiziger genoemd en kan iedereen die enigszins afwijkt gillen niet gehoord te worden en daarmee een dosis aandacht en subsidie generen. Hier valt dus eigenlijk weinig de racismekaart te trekken, edoch gebeurt dat dag en nacht. De organisatie van de demonstratie in Amsterdam roept mensen op om ‘zich uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland.’

Daar is alleen geen sprake van. Nou ja, dat is niet helemaal waar. De overheid verbiedt mij geregeld te solliciteren op vacatures vanwege mijn geslacht, huidskleur of geaardheid. Ook het koningshuis heeft liever niet dat ‘witte mannen’ werk krijgen. Maar dat er vanuit de Staat der Nederlanden gediscrimineerd wordt ten aanzien van de gekleurde medemens is onzin. Maar niet volgens de initiatiefnemers: ‘Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten.’ In de organisatie van de demo zit natuurlijk onze grote Ghanese kindervriend Jerry Airfryer van Kick out Zwarte Piet en de koekwauzen van BIJ1.

Jerry vindt dat commentaar geven op het slopen van steden en winkels leegroven hetzelfde is als het goedpraten van de slavernij. Dan weet je het wel weer. De demonstratie zal weer alle geestelijk gestoorden van ons land verenigen. Mooi dat dat hier kan. En stel radicale gekken lekker laten demonstreren tegen hun eigen demonen. Wel 1,5 meter afstand, jongens. 

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme