18 1
Read Time1 Minute, 57 Second

Ik lees op twitter steeds berichten van mensen die vinden dat we de rijen moeten sluiten.

Dus ook al hebben politici gelijk moeten ze het ongelijk van de premier niet bespreken. De rijen sluiten en achter de leider aanhobbelen. Ik vind dat doodeng. Het kabinet heeft ook al gevraagd om het parlement te sluiten. Met een kleine meerderheid is dat voorkomen, anders leefden we nu niet meer in een democratie, waar de oppositie controle uitoefent op wat de regering uitspookt. Een fel debat is volgens sommigen nu niet op zijn plaats. Zelf uit hoeken waar je normaal niet zo’n geluid verwacht is nu de oproep om een eenheid, lees in dit geval één richting van denken.

Iets waar je juist in crisistijd enorm voor moet oppassen. Het parlement moet juist nu haar stinkende best doen. Juist nu debatteren over de beste strategie. Juist nu het beste beleid afdwingen. Je zag dat gisteren al gebeuren in het Corona-debat. Daarbij zijn er tal van voorbeelden van politici die gebruikmaken van het ‘never waste a good crisis’-denken tijdens ellende. En voor je het weet worden er allerlei vrijheden afgenomen of moet je even extra gaan betalen, zoals bij het Kwartje van Kok, dat nooit meer wordt teruggedraaid.

Natuurlijk moeten we een eenheid vormen. Elkaar ondersteunen. Mensen in vitale beroepen de mogelijkheid bieden om hun werk, dat nu nog meer van levensbelang is, zo goed mogelijk te kunnen laten uitvoeren. Ik ben persoonlijk niet zo van het liedjes zingen uit de ramen of klappen. Maar we zullen het echt met elkaar moeten rooien. Dus doet het vooral. Maar denk ook aan mensen die hulp nodig hebben. Trek niet alleen je handen uit de mouwen om een paar minuten te applaudisseren, doe ook echt wat. En denk vooral ook aan de MKB’ers die met de handen in het haar zitten. Probeer hun producten af te nemen, zodat ze hun personeel kunnen blijven betalen. Hier in Bergen zijn vrijwel alle restaurants begonnen met een maaltijdservice. Voor een klein prijsje komen ze daghappen brengen. Bestel af en toe wat, zo kunnen zij bijven bestaan, hun mensen betalen en toeleveranciers aan het werk houden.

Hou u taai en zorg voor een ander.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme