10 0
Read Time1 Minute, 35 Second

In een crisis komt altijd het beste en het slechtste in de mens boven. Nu we een Corona-crisis hebben zie je dat weer gebeuren. Neem maar eens een kijkje in de supermarkt. Daar zij mensen aan het hamsteren. Boodschappenwagens vol wc-papier, water, paracetamol en kipfilet. Nu snap ik best dat je in tijden van griep een pijnstiller in de la wil hebben, maar waarom dat gelijk twintig doosjes moeten zijn is me een raadsel. Naast overbodig is het enorm egocentrisch, want waarom jij wel en een ander geen paracetamol. Mensen die flessenwater hamsteren zijn niet egocentrisch, die zijn gewoon stapelgek. Er komt namelijk water uit de kraan. Wat zeg ik, ons kraanwater is het zuiverste van de hele wereld. Door een griep-virus is dat niet opeens anders. Van de enorme hoeveelheden wc-papier snap ik ook niks. Poepen doen we altijd, dus waarom nu zo’n run op het afveegpapier? Natuurlijk zijn er bedrijven die gebruik maken van de totale gekte die is uitgebroken. In crises worden altijd extra geld verdiend. Dat is namelijk een indirect gevolg van het asociale hamstergedrag, je drijft ermee de prijzen op.

Laten we ook nog even kijken naar de maatregelen die gisteren werden aangekondigd. Heel begrijpelijk dat grote evenementen worden opgeschort. Alleen dat de scholen wel openblijven is natuurlijk vreemd. In vrijwel elk Europees land worden ze gesloten. Dat is niet zo raar want verspreiding onder kinderen gaat als een dolle. Het argument dat zij er niet zo last van hebben is natuurlijk gewoon gelul. Ze gaan ook weer naar huis. Naar hun ouders, naar hun opa en oma. Het virus zal juist hierdoor sneller om zich heen grijpen. Het werkelijke argument is dat de economie draaiende gehouden dient te worden. En daar heeft Rutte gewoon een punt. Maar zeg dat dan gewoon.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme