0 0
Read Time1 Minute, 11 Second

 Of luister: (beschikbaar op alle grote podcast platforms)

Waarom is het legitiem dat een overheid gezag heeft over ons? Ergens moet er sprake zijn van een vorm van instemming wil dat gezag legitiem zijn. Maar hoe kunnen we instemmen met een staat waar we in geboren worden? John Locke en Thomas Hobbes gebruiken allebei een gedachte-experiment dat bekend staat als de ‘natuurtoestand’ om aan te tonen dat het gezag van de overheid legitiem is. In deze natuurtoestand bestaat geen overheid, maar vanuit de logica van de menselijke natuur en fundamentele rechten zal leiden tot een staat met een overheid. Deze denkers vertrekken vanuit verschillende wereldbeelden en daarom is zowel de vorm van de staat en de verantwoordelijkheid van de overheid en burgers verschillend.

Luister naar dit interessante gesprek met Ronald Tinnevelt over deze twee belangrijke denkers en alle andere denkers die in dit gesprek aan bod komen.

************

Als jij geniet van de gesprekken van Vocast kun je ons helpen onafhankelijk te blijven met een donatie van slechts €2 per maand. Jouw bijdrage wordt gebruikt om te investeren in de kwaliteit van de content: https://vocast.live/Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Shad Raouf

Written by Shad Raouf

Ik maak podcasts met filosofen, politici, experts en opiniemakers over actuele vraagstukken. Alle podcasts zijn ongeknipt zodat jij je eigen mening kan vormen.