23 1
Read Time1 Minute, 59 Second

Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik als campagneleider en gezicht van het Oekraïnereferendum bij verschillende media mocht komen opdraven om mijn zegje te doen. Hartstikke leuk omdat de paniek er vanaf spatte bij alle EU-liefhebbende “journalisten”. Mijn woorden werden per definitie verdraaid of per ongeluk verkeerd begrepen. Alle argumenten om tegen te zijn waren sowieso onzin, aldus het journaille. Het cynische is dat werkelijk alles waar wij voor waarschuwden uiteindelijk is uitgekomen. Zo was ik ook een keer te gast bij mijn oude werkgever BNR Nieuwsradio. In mijn tijd een rechts-liberale zakelijke nieuwszender, tegenwoordig een kopie van de NPO, alleen dan zonder geld. Tijdens het interview schreef Jaap Jansen druk op twitter mee. Jansen was daar politiek verslaggever. Later solliciteerde hij bij D66 als woordvoerder, tegenwoordig maakt hij EU-propaganda betaald met EU-subsidie. Na het interview keek ik op mijn timeline van twitter waar Jaap Jansen schreef: Jan Roos: “Ik wil ook een referendum over Nexit.”

Ik liep naar hem toe en zei dat ik dat helemaal niet had gezegd. Dat is mijn interpretatie van jouw woorden, was zijn antwoord. Dus hij citeert mij, terwijl ik iets niet heb gezegd en dat citaat is dan weer een interpretatie van iets over een onderwerp dat niet ter sprake kwam. Zie hier de werkwijze van mensen die zich journalist noemen, maar niets anders dan activisten zijn. Want hoezo kan jij iemand woorden in de mond leggen en je daarna beroepen op je eigen interpretatie. En die verzonnen citaten passen heel vreemd altijd precies in het straatje van de “journalist”. Zo kan je iemand kapotmaken. Je hoeft alleen maar wat citaten te verzinnen en klaar ben je. Jaap Jansen: “Ik val op jonge jongetjes.”

Precies dat deed Buitenhof gisteren met de interpretatie van Baudets woorden. Niet geheel toevallig werden zijn uitspraken daardoor opeens racistisch en extreemrechts. Tijdens een gesprek met (waarom zit die man daar?) Henk Otten werd in het intro het volgende gezegd: Thierry Baudet baarde deze week in de Tweede Kamer opzien door te zeggen dat hij denkt dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse migranten.” Alleen dat had hij dus niet gezegd. Het was weer eens een interpretatie van woorden. Maar dat weten de kijkers niet. En daar is het allemaal om te doen.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme