18 5
Read Time1 Minute, 56 Second

Als fan en opiniemaker moet je een aantal dingen kunnen scheiden. Zo ben ik bijvoorbeeld mijn hele leven al Ajacied in hart en nieren, maar laat ik het ook niet na om te roepen dat ik het belachelijk vind dat Ajax voor wat oliedollars een trainingskamp in Qatar houdt. Een staat dat terreur sponsort en waar mensenrechten niet bestaan. Wat doe je daar in hemelsnaam? Ik kijk ook met mijn zoons Formule1. We zijn natuurlijk voor Max Verstappen. Een Nederlands toptalent, die heus wel een keer wereldkampioen gaat worden, is een extra stimulans om al die tijd naar rondrijdende auto’s te kijken.

Hoe mooi zou het zijn als we ook zo’n wedstrijd in Nederland krijgen? Nou, heel fijn. Zeg ik als supporter van Max en F1. Als opiniemaker zeg ik dat het belachelijk is dat bouw- en boerenbedrijven gesloopt worden vanwege een administratieve stikstofcrisis, maar dat de meest verontreinigende sport gewoon doorgang kan vinden. En dat alleen maar omdat de baas van het circuit zich prins mag noemen. Elke Jan Boerenlul had het niet voor elkaar gekregen, maar als je je Oranje noemt (overigens zijn ze geen bloedverwanten van Oranje, de laatste Van Nassau woont in Wiesbaden Duitsland en haar zoon, de echte kroonpretendent van Oranje, is taxichauffeur) dan kan alles in ons land.

Zelfs GroenLinks gaat dan knipmessen voor de troon. En dat is niet zo gek. De familie heeft een onbegrensde macht. Ze kunnen mensen maken en breken. De wet staat ze niet in de weg. Wat zeg ik, ze zijn de wet aangezien ze de Raad van State voorzitten. De werkelijke baas in deze bananenmonarchie. Nu mogen Formule1-teams weer over het strand naar het circuit rijden. Natuurorganisaties zijn daar fel op tegen. Maar dat maakt niks uit. Alles om prins Bril te behagen. Want als hij blij is is zijn tante Bea blij. En als zijn tante blij is heb je kans op een goede toekomst in bestuurlijk Nederland. Oh ja, de teams mogen over het strand aanrijden omdat ze anders in de file komen te staan. Er is namelijk nauwelijks een goede infrastructuur om al die bezoekers naar de race te kunnen laten komen. Dus die snelweg, op onze kosten natuurlijk, door dat beschermde duingebied komt er sneller dan een oplossing voor de stikstofcrisis.

Steun Jans 12-uurtjes via janroos.backme.org xVond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme