27 8
Read Time4 Minute, 30 Second

Soms zit ik met afschuw te kijken naar alle berichtgeving rondom de woningnood in Nederland. Een aantal misvattingen wil ik even rechtzetten met dit stukje. Er is nogal een discrepantie tussen realiteit en beeldvorming. Voordat je junk of fakenews gaat roepen, hear me out.

Het klopt dat we in 1 van de meest dichtbevolkte landen wonen ter wereld. Dat neemt niet weg dat je niet binnen 15-20 minuten midden in een veld kunt staan waar je overal nog de horizon kunt zien. Reden is dat we vooral naar de steden trekken en dat onderschrijft haast elk onderzoek tot nu toe. Raar is het dat we zelfs in ons klein kikkerlandje te maken hebben met een 20-tal krimpgebieden die volledig leeglopen door de trek naar de grote steden. Ook hier dus heeft het de schijn dat beleidsmatig er dingen nogal scheef lopen en dat dat effect enkel versterkt wordt door belangen van kleine groepen.

CBS

Nederland kent volgens het CBS in 2019 7,4mln woningen waarvan (niet schrikken) 411.535 niet bewoond worden. Dat is nogal wat zou je zeggen en dat klopt. Amsterdam kent, even voor de beeldvorming, 432.715 woningen. Dus een stad als Amsterdam aan woningen die niet bewoond zijn. Dat scheelt een aardige slok op een borrel als je die ineens beschikbaar zou kunnen maken voor woningzoekenden. Bovendien lijkt het me een van de makkelijkste ‘quick-wins’ om de woningnood aan te pakken. Beetje beleid ertegen aan gooien en je hebt er zowaar een half-miljoen woningen erbij. Toch wordt daar niets aan gedaan… Nog opmerkelijker is dat de woningvoorraad 81.874 woningen bevat waarvan de eigenaar onbekend is en het merendeel (47.271) onbewoond is. Dat dit aantal jaar op jaar groeit moeten we maar eens de Belastingdienst voorleggen aangezien je daar meer mee kunt frauderen dan een kinderopvangtoeslag… #prioriteiten

Sociale woningbouw

De woningvoorraad van de woningcorporaties is 2,3mln waarvan 78.896 onbewoond zijn. Het startpunt voor vele jonge Nederlanders die net op hun zelf gaan wonen is het regionale online platform voor sociale woningen. Laat het volgende even rustig tot je doordringen, er is geen funda.nl voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Je moet dus zelf opzoek gaan naar zowat alle +/- 300 woningcorporaties om je op te geven. Iets wat vaak niet kan of mag omdat ze regio-specifiek werken en daardoor je niet bij verschillende organisaties mag opgeven. Daarbovenop het wekelijks verplicht reageren want als je dat verzaakt dan wordt gediskwalificeerd met als resultaat dat je helemaal achteraan weer mag aansluiten. Waarom is dit zo geregeld? Waarom kun je niet de woningvoorraad van 300 woningcorporaties niet via een website aanbieden?

Stel je werkt in de Randstad en bent daar opzoek naar een woning dan geldt ook daar dat je bij verschillende woningbouwverenigingen ingeschreven moet staan. Geen moeite toch? Nee, sorry dat is te simpel en uiteraard kan het nog een tikkeltje omslachtiger beste mensen. Stel je schrijft je in op Woonnet-Haaglanden.nl dan diskwalificeer je met je inschrijving voor Woonnet-Rijnland.nl. Dus bovenop het feit dat steeds meer mensen naar de Randstad trekken ga je dat effect op internet versterken door mensen nog meer te beperken waar zij kunnen wonen waardoor de wachtlijsten kunstmatig lang worden.

Stel he. Stel je bent woning zoekende in de Randstad en ziet zowaar in Koolwijk (krimpgebied) een hele mooie woning die de helft kost wat je kwijt zo zijn in Den Haag. Dan, in de eerste instantie, zie je die niet of mag je daar niet op reageren als je je al voor een andere regio hebt opgegeven.

Vrije sector huurwoningen

Daarnaast kennen we 3,1mln vrije sector huurwoningen waarvan er 198.998 onbewoond zijn. Een halve Amsterdam dat in een land waar er zoveel woningnood is gewoon leegstaat. #kangewoon Ik kan nu een Arno Wellensiaans stuk gaan afsteken hoe dat te maken heeft met het feit dat je je geld beter in bakstenen, paarden of handtassen kunt steken dan op een bankrekening waar je geen rente op ontvangt en dus enkel geld kost, maar dat laat ik liever aan hem over, kijk tip: Deutsche Bank is technisch failliet, wat nu? Ik ga het ook niet over de moeilijke bril prins hebben. De prins die zo’n 600 huisjes bezit in Amsterdam waar hij, in zijn eigen woorden, geen verstand van heeft. Nee, deze keer heb ik enkel vragen. Vragen zoals: waarom is de focus van de politiek en media op “we moeten meer bouwen” terwijl wij een hoofdstad aan onbewoonde woningen per direct beschikbaar hebben?

Beleid

Ik acht mezelf een pragmatische rationele jongen en als ik zie dat er aan de ene kant een enorm tekort is aan woningen en aan de andere kant een half Amsterdam aan bestaande huurwoningen leegstaat dan gaat er niet bouwmatig iets mis maar beleidsmatig. Dat zou mijn begin punt zijn: waarom hebben we in totaal een Amsterdam aan woningen leegstaan? Hoe kan ik zorgen dat die woningen bewoond worden? Stel je boekt enkel 10% resultaat dan praat je nog steeds over tienduizenden huizen die erbij komen. Iets waar je geen stikstofdebat over nodig hebt en nog veel beter is voor het milieu ook…

Ik durf te wedden dat geen politieke partij of MSM-outlet hier iets over rept. Zeker niet over de schaal van de beschikbare onbewoonde woningen en de volledig rare omstandigheden rondom de registratie voor het zoeken naar sociale huurwoningen. En dat vind ik nogal raar…Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “Huizentekort is onzin

 1. Nu kent het CBS leegstand in de zin, dat niemand op dat adres geregistreerd staat en leegstand in de zin, dat op dat adres (hoegenaamd) geen energie wordt verbruikt. Als we de laatste leegstand nemen, dan staat er ca. 1% van de woningen leeg in de verstedelijkte gebieden en ca. 2% in de krimpregio’s.
  Wat inhoudt, dat er op de 7.400.000 woningen in Nederland ca. 100.000 daadwerkelijk leegstaan.

  Hoe de bewoning van die laatste categorie panden geregeld is, doet niet ter zake, het merendeel van die leegstand is evengoed niet bruikbaar voor woningzoekenden.

  Met dat geringe overschot ga je qua oplossen van de woningnood geen deuk in een pakje boter slaan.
  Voeg daaraan toe, dat we vandaag van de media mochten vernemen dat de bevolking van ons land jaarlijks met ca. 100.000 mensen toeneemt tot ca. 20.000.000 in 2060, dan stel ik vast, dat de auteur zich lelijk in deze materie verslikt heeft.

  1. Jaar op jaar worden er >30.000 woningen gebouwd. Over 40 jaar is dat >1.200.000 woningen. Oftewel tenminste voldoende om iedereen te huisvesten. Het CBS gaat er ook vanuit dat er in de tussentijd niets veranderd. Een EU die uitelkaar valt, de immigratiepolitiek hetzelfde blijft en etc. Daarbij denk ik dat je iets te snel de conclusie trekt dat ik me ‘verslik’ in de materie.

   1. Ahmed,
    Wat er in de komende 40 jaar -Deo Volente- wordt gebouwd is een aanname. Als we ons land volplempen met woningen en de benodigde bedrijventerreinen moeten we in die 40 jaar zelfs onze Natura 2000 gebieden opofferen.

    Wat u niet weerspreekt, is dat het huidige –en dus meetbare– tekort aan woningen wel groot is. En díe materie, is er een, waarin u zich degelijk zwaar verslikt.

 2. Ik had liever gezien dat de reacties zich toespitsen waarom er een dergelijk groot verschil in aantallen leegstaande woningen is volgens uiteenlopende definities? Lijkt mij zinvoller dan een gereformeerde semantische discussie te voeren. Bovendien hoe komt het dat het geconstateerde gebrek van een transparante aanbod van sociale huurwoningen niet wordt opgelost? Je zou hier toch eens de Bond van Huurders over kunnen bevragen? Of de SP? Of Aedis? Het komt op mij namelijk over dat het bewust moeilijk wordt gemaakt om een woning te vinden. Zou het soms te maken hebben met het toewijzingsbeleid van de cooperaties? Je moet toch niet denken aan de horreur als de Harmoniehof in Amsterdam-Zuid zou moeten adverteren dat er een woninkje te huur is gekomen. Dat is wel een heel extreem voorbeeld, maar de Samenwerking werkt ook met inschrijvingen van kinderen bij de geboorte. Woningnood is een kartelprobleem, niets meer en niets minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.