27 8
Read Time4 Minute, 30 Second

Soms zit ik met afschuw te kijken naar alle berichtgeving rondom de woningnood in Nederland. Een aantal misvattingen wil ik even rechtzetten met dit stukje. Er is nogal een discrepantie tussen realiteit en beeldvorming. Voordat je junk of fakenews gaat roepen, hear me out.

Het klopt dat we in 1 van de meest dichtbevolkte landen wonen ter wereld. Dat neemt niet weg dat je niet binnen 15-20 minuten midden in een veld kunt staan waar je overal nog de horizon kunt zien. Reden is dat we vooral naar de steden trekken en dat onderschrijft haast elk onderzoek tot nu toe. Raar is het dat we zelfs in ons klein kikkerlandje te maken hebben met een 20-tal krimpgebieden die volledig leeglopen door de trek naar de grote steden. Ook hier dus heeft het de schijn dat beleidsmatig er dingen nogal scheef lopen en dat dat effect enkel versterkt wordt door belangen van kleine groepen.

CBS

Nederland kent volgens het CBS in 2019 7,4mln woningen waarvan (niet schrikken) 411.535 niet bewoond worden. Dat is nogal wat zou je zeggen en dat klopt. Amsterdam kent, even voor de beeldvorming, 432.715 woningen. Dus een stad als Amsterdam aan woningen die niet bewoond zijn. Dat scheelt een aardige slok op een borrel als je die ineens beschikbaar zou kunnen maken voor woningzoekenden. Bovendien lijkt het me een van de makkelijkste ‘quick-wins’ om de woningnood aan te pakken. Beetje beleid ertegen aan gooien en je hebt er zowaar een half-miljoen woningen erbij. Toch wordt daar niets aan gedaan… Nog opmerkelijker is dat de woningvoorraad 81.874 woningen bevat waarvan de eigenaar onbekend is en het merendeel (47.271) onbewoond is. Dat dit aantal jaar op jaar groeit moeten we maar eens de Belastingdienst voorleggen aangezien je daar meer mee kunt frauderen dan een kinderopvangtoeslag… #prioriteiten

Sociale woningbouw

De woningvoorraad van de woningcorporaties is 2,3mln waarvan 78.896 onbewoond zijn. Het startpunt voor vele jonge Nederlanders die net op hun zelf gaan wonen is het regionale online platform voor sociale woningen. Laat het volgende even rustig tot je doordringen, er is geen funda.nl voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Je moet dus zelf opzoek gaan naar zowat alle +/- 300 woningcorporaties om je op te geven. Iets wat vaak niet kan of mag omdat ze regio-specifiek werken en daardoor je niet bij verschillende organisaties mag opgeven. Daarbovenop het wekelijks verplicht reageren want als je dat verzaakt dan wordt gediskwalificeerd met als resultaat dat je helemaal achteraan weer mag aansluiten. Waarom is dit zo geregeld? Waarom kun je niet de woningvoorraad van 300 woningcorporaties niet via een website aanbieden?

Stel je werkt in de Randstad en bent daar opzoek naar een woning dan geldt ook daar dat je bij verschillende woningbouwverenigingen ingeschreven moet staan. Geen moeite toch? Nee, sorry dat is te simpel en uiteraard kan het nog een tikkeltje omslachtiger beste mensen. Stel je schrijft je in op Woonnet-Haaglanden.nl dan diskwalificeer je met je inschrijving voor Woonnet-Rijnland.nl. Dus bovenop het feit dat steeds meer mensen naar de Randstad trekken ga je dat effect op internet versterken door mensen nog meer te beperken waar zij kunnen wonen waardoor de wachtlijsten kunstmatig lang worden.

Stel he. Stel je bent woning zoekende in de Randstad en ziet zowaar in Koolwijk (krimpgebied) een hele mooie woning die de helft kost wat je kwijt zo zijn in Den Haag. Dan, in de eerste instantie, zie je die niet of mag je daar niet op reageren als je je al voor een andere regio hebt opgegeven.

Vrije sector huurwoningen

Daarnaast kennen we 3,1mln vrije sector huurwoningen waarvan er 198.998 onbewoond zijn. Een halve Amsterdam dat in een land waar er zoveel woningnood is gewoon leegstaat. #kangewoon Ik kan nu een Arno Wellensiaans stuk gaan afsteken hoe dat te maken heeft met het feit dat je je geld beter in bakstenen, paarden of handtassen kunt steken dan op een bankrekening waar je geen rente op ontvangt en dus enkel geld kost, maar dat laat ik liever aan hem over, kijk tip: Deutsche Bank is technisch failliet, wat nu? Ik ga het ook niet over de moeilijke bril prins hebben. De prins die zo’n 600 huisjes bezit in Amsterdam waar hij, in zijn eigen woorden, geen verstand van heeft. Nee, deze keer heb ik enkel vragen. Vragen zoals: waarom is de focus van de politiek en media op “we moeten meer bouwen” terwijl wij een hoofdstad aan onbewoonde woningen per direct beschikbaar hebben?

Beleid

Ik acht mezelf een pragmatische rationele jongen en als ik zie dat er aan de ene kant een enorm tekort is aan woningen en aan de andere kant een half Amsterdam aan bestaande huurwoningen leegstaat dan gaat er niet bouwmatig iets mis maar beleidsmatig. Dat zou mijn begin punt zijn: waarom hebben we in totaal een Amsterdam aan woningen leegstaan? Hoe kan ik zorgen dat die woningen bewoond worden? Stel je boekt enkel 10% resultaat dan praat je nog steeds over tienduizenden huizen die erbij komen. Iets waar je geen stikstofdebat over nodig hebt en nog veel beter is voor het milieu ook…

Ik durf te wedden dat geen politieke partij of MSM-outlet hier iets over rept. Zeker niet over de schaal van de beschikbare onbewoonde woningen en de volledig rare omstandigheden rondom de registratie voor het zoeken naar sociale huurwoningen. En dat vind ik nogal raar…Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme

Ahmed Aarad

Written by Ahmed Aarad

Bestuurder bij stichting Open Source & Overheid, freelance ICT en Aanbestedingsjurist, distantieert zich van rechts/links denken heeft het liever over goed of fout en vindt dat integriteit niet te leren is. “If you are not a better person tomorrow than you are today, what need have you for tomorrow?”