0 0
Read Time1 Minute, 44 Second

Op dit moment vinden in veel gemeentes nog de laatste onderhandelingen plaats rond de collegevormingen, de verkiezingen waren op 21 maart van dit jaar, dus het wordt langzaamaan wel tijd om die gesprekken af te ronden. Anders dan in de Tweede Kamer zullen bij het klappen van een coalitie (wat in gemeenteraden nog wel eens voorkomt) geen nieuwe verkiezingen volgen, wat er verder ook gebeurt en wie er ook opstapt in die 4 jaar. Met dat laatste in het achterhoofd is het logisch dat colleges op zoek gaan naar de meest stabiele, liefst brede coalitie, en dat kost tijd.

Tot zover klinkt het allemaal heel redelijk en verwacht je dat de betrokken burger, die netjes haar burgerplicht heeft gedaan en gestemd heeft op een persoon bij een partij naar keuze, ook graag betrokken blijft bij het vervolg: bij de verkennende coalitie-gesprekken, de daaropvolgende coalitie-onderhandelingen en de presentatie van het coalitie-akkoord dat daar als laatst logischerwijs op volgt. Dus informeer je diezelfde betrokken burgers via de (lokale) pers, open en transparant, zodat er geen wantrouwen hoeft te ontstaan tussen burger en lokale politiek. *

Groot was dan ook mijn verbazing toen vrijdagavond om 19.04 via Twitter (!!) de volgende tweet werd gedeeld door onze gemeente:

Daar past wat mij betreft maar 1 reactie op:

Als je het serieus meent en je wilt dat de burger weer dichter bij de politiek komt te staan, dan helpt het niet als je niet transparant bent over het raamwerk dat ingezet wordt tijdens de onderhandelingen. Wanneer je vervolgens het eindresultaat presenteert op een moment dat de meeste mensen aan het werk zijn, ben je wat mij betreft echt alle contact met je betrokken burgers kwijt! Want hoe je het ook wendt of keert, Lansingerland is bovenal een groeigemeente, met heel veel tweeverdieners, deze mensen wil je juist betrekken bij je plannen voor de komende 4 jaar zou ik denkenā€¦ #my2cents

Astrid Oosenbrug

 

*Zie ook:

https://www.herautonline.nl/?p=69539

https://www.herautonline.nl/?p=69986

 Vond je dit artikel goed? Steun de auteur via Backme